• Посилання скопійовано

Фермерським господарствам з головою до 35 років держава надаватиме грошову допомогу (законопроект)

Мінекономіки оприлюднило законопроект для стимулювання діяльності фермерських господарств. Ним, серед іншого, планують запровадити державну підтримку фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно)

Фермерським господарствам з головою до 35 років держава надаватиме грошову допомогу (законопроект)

13 квітня 2020 року Мінекономіки оприлюднило проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо стимулювання діяльності фермерських господарств)» (завантажити).

 

Що пропонується законопроектом?

1. Унормувати склад земельних ділянок фермерських господарств.

У Земельному кодексі буде уточнено, що землі фермерського господарства можуть складатися із:

  • земельних ділянок, що належать громадянам – членам фермерського господарства на праві приватної власності або користування;
  • земельних ділянок, що належать  фермерському господарству на праві власності або  користування.

2. Визначити коло отримувачів державної підтримки через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

Допомога за рахунок державного і місцевого бюджетів, у тому числі через Український державний фонд підтримки фермерських господарств., може надаватися:

  • новоствореним фермерським господарствам у період становлення (перші три роки після його створення),
  • фермерським господарствам з відокремленими фермерськими садибами,
  • сімейним фермерським господарствам,
  • фермерським господарствам, які провадять господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях, визначених КМУ,
  • іншим фермерським господарствам. 

Фермерським господарствам зі статусом сімейних фермерських господарств надається додаткова державна підтримка у порядку, передбаченому Законом  «Про державну підтримку сільського господарства України», в тому числі на сплату ЄСВ.

Кошти Фонду надаватимуться фермерським господарствам на безповоротній основі та на конкурсних засадах на поворотній основі на цілі та в порядку, встановленому КМУ, а також будуть спрямовуватися на забезпечення гарантій, поруки при кредитуванні банками фермерських господарств.

3. Запровадити державну грошову допомогу фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно).

Розмір та порядок виплат має встановити Кабмін. Очікується, що це надасть можливість сільській молоді реалізувати свої підприємницькі ініціативи та сприяти зупиненню міграції молоді із сільських територій.  

4. Уточнити деякі поняття щодо визначень виду фермерського господарства

Зокрема, визначено, що фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону, та надавати послуги з використанням майна фермерського господарства, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.

Право на створення фермерського господарства матиме кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку та виявив бажання створити фермерське господарство.

Громадяни, які створили фермерське господарство, мають право на створення відокремленої фермерської садиби, якій може надаватися поштова адреса.

Відокремленою фермерською садибою є земельна ділянка, що використовується для здійснення виробничої діяльності фермерського господарства, разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими та іншими будівлями, наземними і підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями, яка знаходиться за межами населеного пункту.

Житловий будинок відокремленої фермерської садиби розташовується в тій частині земельної ділянки, з якої забезпечується зручний доступ до всіх виробничих об’єктів господарства.

Для облаштування відокремленої садиби фермерському господарству може надаватися за рахунок бюджету допомога на будівництво під’їзних шляхів до фермерського господарства, електро- та радіотелефонних мереж, газо- та водопостачальних систем, в розмірі, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Водночас очікується, що реалізація норм проекту Закону дозволить розширити можливості для диверсифікації господарської діяльності фермерських господарств, у тому числі шляхом надання послуг з використанням майна фермерського господарства у сфері сільського зеленого туризму.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»