• Посилання скопійовано

Середній заробіток мобілізованим пропонують компенсувати за рахунок держави

Чинна модель виплати середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, є значним фінансовим тягарем для роботодавців. У зв’язку з цим пропонується надавати роботодавцям компенсацію за рахунок держбюджету

Середній заробіток мобілізованим пропонують компенсувати за рахунок держави

12 жовтня 2021 року на сайті ВРУ зареєстровано проєкт Закону №6170 «Про внесення зміни до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо справедливого врегулювання питання виплати середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу».

З текстом цього законопроекту можна ознайомитись за посиланням.

Якщо його буде підтримано і підписано Президентом, то він набере чинності з 1 січня 2022 року.

Цим законопроєктом передбачається внесення змін, згідно з якими збереження виплат середнього заробітку встановлюється лише працівникам, призваним на:

  • строкову військову службу;
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Крім того, роботодавцям таких працівників пропонується компенсувати виплату середнього заробітку за рахунок коштів Державного бюджету України.

При цьому з числа осіб, яким компенсується середній заробіток, виключаються працівники, прийняті на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення. Це пояснюється тим, що такі особи фактично отримують дохід з двох джерел – грошове забезпечення відповідно до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та збережений середній заробіток за рахунок коштів роботодавця відповідно до законодавства про працю.

Нагадаємо, що зараз ст. 119 КЗпП передбачено, що за працівниками, призваними на військову службу, в тому числі прийнятими на військову службу за контрактами, зберігається середньомісячний заробіток за місцем роботи, який виплачується відповідно до вимог законодавства підприємством, установою, організацією, фермерським господарством, сільськогосподарським виробничим кооперативом незалежно від підпорядкування та форм власності, а також фізичною особою – підприємцем за власний рахунок.

Водночас законопроєкт не  скасовує обов’язку роботодавця щодо збереження посади і місця роботи за згаданими вище категоріями працівників.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»