• Посилання скопійовано

Мінфін затвердив форми податкових повідомлень нерезиденту та розрахунків грошових зобов'язань

Затверджені форми податкових повідомлень особі-нерезиденту і розрахунків грошового зобов’язання наберуть чинності з 1 січня 2022 року

Мінфін затвердив форми податкових повідомлень нерезиденту та розрахунків грошових зобов'язань

Ще 1 липня 2021 р. опубліковано Закон № 1525, який отримав назву Закону щодо податку «на Google та Facebook». Але з 2 липня набрали чинності лише «технічні» норми, які прямо не стосуються оподаткування. Найцікавіше починається саме з 1 січня 2022 року! Докладно про усі зміни читайте тут.

Серед іншого, цим Законом доповнено ПКУ новою статтею ст. 58-1 "Податкове повідомлення особі-нерезиденту". У ній, зокрема, передбачено, що Мінфін мав затвердити форму такого податкового повідомлення особі-нерезиденту і розрахунку грошового зобов’язання.

У зв'язку з цим Мінфін наказом від 10.12.2021 р. №657 затвердив форми:

  • податкового повідомлення особі – нерезиденту, зареєстрованій як платник податку на додану вартість;
  • розрахунку грошового зобов’язання до податкового повідомлення особі – нерезиденту, зареєстрованій як платник податку на додану вартість;
  • податкового повідомлення особі – нерезиденту, не зареєстрованій як платник податку на додану вартість;
  • розрахунку грошового зобов’язання до податкового повідомлення особі – нерезиденту, не зареєстрованій як платник податку на додану вартість.

Цей наказ набере чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Офіційно опублікований в "Офіційному віснику України"  №100 від 31.12.2021 р.

Нагадаємо, що за ст. 58-1 ПКУ податкове повідомлення особі-нерезиденту, зареєстрованій як платник ПДВ, надсилається, якщо така особа- нерезидент:

  • не подає спрощену податкову декларацію у встановлений термін;
  • не сплачує узгоджену суму грошових зобов’язань з податку на додану вартість у встановлений термін;
  • здійснює інше порушення вимог цього Кодексу, за яке відповідно до цього Кодексу передбачена відповідальність у вигляді штрафної (фінансової) санкції.

Таке податкове повідомлення надсилається в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, з одночасним повідомленням на електронну адресу особи-нерезидента, зазначену нею при реєстрації як платника ПДВ, протягом 30 календарних днів після спливу встановлених термінів сплати узгодженої суми податкових зобов’язань та/або подання спрощеної податкової декларації та/або встановлення факту іншого порушення вимог ПКУ.

При цьому податкове повідомлення особі-нерезиденту повинно містити:

  • підставу для його складання та/або нарахування грошового зобов’язання;
  • суму грошового зобов’язання, що повинна сплатити особа-нерезидент;
  • граничні строки та порядок сплати такого грошового зобов’язання;
  • реквізити валютного рахунка, відкритого центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, в уповноваженому банку, на який сплачується грошове зобов’язання;
  • попередження про необхідність подання спрощеної податкової декларації;
  • граничні строки та порядок оскарження такого податкового повідомлення.

До податкового повідомлення особі-нерезиденту додається розрахунок грошового зобов’язання.

Сума грошового зобов’язання, зазначена у податковому повідомленні особі-нерезиденту, підлягає сплаті протягом 90 календарних днів, що настають за днем отримання такого податкового повідомлення, або оскарженню.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»