• Посилання скопійовано

Може зʼявитися перелік дозволених видів діяльності на окупованій території: законопроєкт від Уряду

Законопроєктом пропонується визначити перелік видів діяльності та заходів, які можливо здійснювати на тимчасово окупованих територіях, якщо при цьому не вчиняється пособництво державі-агресору

Може зʼявитися перелік дозволених видів діяльності на окупованій території: законопроєкт від Уряду

Тарас Мельничук у своєму Телеграм-каналі навів результати засідання КМУ 5 серпня. На ньому, зокрема, схвалено проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо особливостей діяльності на тимчасово окупованій території України». 

Ним пропонується визначити перелік видів діяльності та заходів, які можливо здійснювати на тимчасово окупованих територіях, якщо при цьому не вчиняється пособництво державі-агресору. 
Також передбачається наділити КМУ, НБУ та незалежних регуляторів повноваженнями визначати особливості та встановлювати обмеження здійснення суб’єктами господарювання визначеного переліку видів діяльності та заходів, що дозволить у разі змін ситуації оперативно реагувати та обмежувати ті чи інші види діяльності чи заходи.
Про деталі вищенаведеного законопроєкту розповімо після появи його тексту.
 
 

Подробиці від Мінреінтеграції

5 серпня Кабінет Міністрів схвалив законопроєкти, розроблені командою Мінреінтеграції, які спрямовані на уточнення питань кримінальної відповідальності за колабораціонізм на тимчасово окупованих територіях.

Нагадаємо, у березні цього року в Україні була запроваджена кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність і пособництво державі-агресору. Згідно з законодавством, за провадження господарської діяльності у взаємодії з представниками держави-агресора введено покарання від штрафу до 170 тисяч гривень до позбавлення волі строком до 5 років. 

Однак, формально під кримінальну відповідальність могли підпадати люди, які жодним чином не шкодять Україні, а вимушені працювати у реаліях ТОТ, щоб прогодувати власні родини та підтримувати життєдіяльність своєї громади: наприклад, лікувати хворих або забезпечувати роботу об’єктів критичної інфраструктури.

До Мінреінтеграції почали надходити сотні звернень: люди просять роз’яснити, чи підпадає та, чи інша діяльність під кримінальний кодекс.

У відповідь на це Міністерство утворило робочу групу з понад 160 представників органів влади, бізнесу, фахівців права, громадських організацій, яка й напрацювала два законопроєкти, що чітко дають зрозуміти, яка діяльність не є колабораціонізмом. Зокрема, уточнюється, що караним буде лише добровільне здійснення господарської діяльності у взаємодії з агресором. Також пропонується визначити перелік видів діяльності, здійснення яких на ТОТ допускається, якщо при цьому не здійснюється пособництво агресору. Уряд зможе встановлювати особливості та додаткові обмеження провадження такої діяльності.

Кабінет Міністрів підтримав ініціативу Мінреінтеграції. Схвалені законопроєкти подаються на розгляд Верховної Ради.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»