• Посилання скопійовано

З 14 березня діють нові правила формування переліку ТОТ та територій бойових дій

З 14 березня діє удосконалена процедура формування переліку територій бойових дій та які тимчасово окуповані агресором. На платників податків ці зміни не впливають. Тож питання застосування Переліку для податкових пільг залишається не вирішеним

З 14 березня діють нові правила формування переліку ТОТ та територій бойових дій

Нагадаємо, що у грудні минулого року Уряд прийняв Постанову №1364, якою визначив механізм формування єдиного переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Сам перелік був затверджений Наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022  №309.

При цьому наразі ДПС вважає, що розроблений на виконання Постанови №1364 та затверджений Мінреінтеграції перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, не може застосовуватися для цілей оподаткування, оскільки згідно з ПКУ ключовою умовою можливості застосування платниками особливостей оподаткування є перелік територій, визначений саме Кабінетом Міністрів України.

І ось 10 березня Урядом внесено зміни до постанов КМУ від 07.05.2022 №562 та від 06.12.2022 №1364. З текстом Постанови №214 від 10.03.2023 р. можна ознайомитися тут. Почала діяти Постанова №214 з 14 березня через своє офіційне опублікування в "Урядовому курʼєрі".

Але одразу зауважимо, що для платників податків вона ясності не внесла. Тож питання застосування Переліку залишається не вирішеним.

 

Подробиці змін до Переліку від Шмигаля

Як вказав Шмигаль у своєму Телеграм-каналі, це зроблено для удосконалення процедури формування переліку територій, на яких ведуться бойові дії або які тимчасово окуповані агресором.

Тепер діятиме чіткий алгоритм:

  • Обласні військові адміністрації через інформаційну систему пропонують включення тих чи інших територій до списку;
  • Міністерство оборони погоджує їх або обґрунтовано відхиляє;
  • Мінреінтеграції затверджує пропозиції або ж дає свою аргументацію щодо відхилення.

До списку зможуть включати не лише громади, де йдуть бої, але й ті, що з ними межують або громади, прикордонні з рф чи сусідні з окупованими територіями. Це дозволить надавати державну допомогу комплексно, ефективно й адресно та підтримувати людей, які найбільше цього потребують.

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»