• Посилання скопійовано

Збільшення частки у статутному капіталі за рахунок додаткових вкладів: влада готує зміни

У ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10432 щодо гарантування права учасників товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю на збільшення своєї частки у статутному капіталі за рахунок додаткових вкладів

Збільшення частки у статутному капіталі за рахунок додаткових вкладів: влада готує зміни

Діяльність ТзОВ починається, зокрема, з формування статутного капіталу. Відповідно до статті 12 Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» розмір статутного капіталу товариства складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у національній валюті України. Проте лише після того як всі учасники товариства зроблять свої вклади в повному обсязі, допускається збільшення статутного капіталу.

На сьогодні стаття 15 Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» містить процедуру, яка передбачає механізм дій у випадку прострочення внесення вкладу учасником товариства та перелік рішень, які можуть бути прийняті загальними зборами. Проте у випадку невнесення учасником додаткового вкладу відповідну процедуру законодавчо не встановлено. Уваги потребує розрахунок пропорційності часток учасників під час їх зміни у разі збільшення статутного капіталу товариства шляхом внесення додаткових вкладів учасників у такому випадку.

А тому з метою забезпечення прав учасників товариства на розподіл часток статутного капіталу відповідно до внесених додаткових вкладів на сьогодні необхідно запровадити відповідний механізм за аналогією із процедурою рострочення внесення вкладу учасником товариства.

Для цього 25 січня 2024 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10432 "Про внесення змін до статті 18 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" щодо гарантування права учасників товариств на збільшення своєї частки у статутному капіталі за рахунок додаткових вкладів".

Ним пропонується пропонується внести зміни до статті 18 Закону про ТОВ, згідно з якими у разі якщо після закінчення строку для внесення додаткових вкладів, встановленого відповідно до цієї статті, учасник товариства прострочив внесення додаткового вкладу, виконавчий орган товариства має надіслати йому письмове попередження про прострочення. Попередження має містити інформацію про невнесений своєчасно вклад чи його частину та додатковий строк, наданий для погашення заборгованості, який встановлюється виконавчим органом товариства чи статутом товариства, але не може перевищувати 15 днів.

Якщо учасник товариства не вніс вклад для погашення заборгованості протягом наданого додаткового строку, виконавчий орган товариства в межах строку, визначеного абзацом першим цієї частини статті 18 Закону, має скликати загальні збори учасників, які приймають рішення про збільшення розміру часток учасників товариства та їх номінальної вартості на суму, що дорівнює вартості фактично внесеного додаткового вкладу такого учасника та збільшення розміру статутного капіталу товариства з урахуванням внесених додаткових вкладів.

У такому випадку голос учасника товариства, який має заборгованість перед товариством із внесення додаткового вкладу, щодо прийняття рішення загальних зборів з питань, передбачених абзацом шостим цієї частини статті 18 Закону, зараховується до результатів голосування, як такий, що за прийняття відповідного рішення.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»