Бізнес звертає увагу на необхідність створення незалежної експертної лабораторії для визначення якості виноробної продукції.
За інформацією компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, 23 вересня відбулася зустріч голови Одеської обласної військової (державної) адміністрації Олега Кіпера з представниками виноробів Одеської області та іншими представниками ринку. Учасники зустрічі обговорили, зокрема, і питання створення на базі Національного наукового центру «Інституту виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» незалежної експертної лабораторії для визначення якості виноробної продукції шляхом ізотопного аналізу.
На підтримку цієї ідеї свідчить той факт, що впровадження саме такого лабораторного аналізу збільшить контроль за недоброчесними виробниками виноробної продукції. За інформацією представників бізнесу, фінансування цієї ініціативи передбачається коштом обласного та/або державного бюджету.
Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації підтримують необхідність впровадження заходів, спрямованих на боротьбу з фальсифікованою продукцією на ринку вина, в тому числі завдяки створенню акредитованих лабораторій.
Разом з цим, на думку представників бізнесу, таку лабораторію доцільно створювати при Центральній галузевій дегустаційній комісії виноробної промисловості із включенням до її складу на конкурентних засадах кваліфікованих спеціалістів виноробної галузі. Організаційно-технічне забезпечення роботи комісії здійснює Міністерство аграрної політики та продовольства України.
Експерти Асоціації вважають, що створення лабораторії саме при Центральній галузевій дегустаційній комісії виноробної промисловості дозволить забезпечити рівні умови для всіх представників виноробної галузі, включаючи імпортерів, та стабільне становище на ринку загалом.
Отже, бізнес-спільнота закликає розглянути ініціативу створення незалежної експертної лабораторії для визначення якості виноробної продукції шляхом ізотопного аналізу при Центральній галузевій дегустаційній комісії виноробної промисловості.