• Посилання скопійовано

Зміна визначення «контрабанда» вимагає від ДМСУ ретельнішого документування всіх обставин

Лист ДМСУ від 01.03.2012 р. №20/1-11/02076-ЕП

Нагадаємо, що з 18.01.2012 р. контрабандою визнається переміщення культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (далі — предмети) через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю.

ДМСУ звертає увагу, що зазначені способи незаконного переміщення предметів визначено статтями 351 та 352 МК України. Деталізацію ознак об’єктивної сторони цих правопорушень наведено у Постанові Пленуму ВСУ від 03.06.2005 р. №8 «Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил».

Способами незаконного переміщення предметів є їх переміщення поза митним контролем або із приховуванням від митного контролю (статті 351 та 352 МК України).

ВСУ роз’яснює, що під спеціально виготовленим сховищем (тайником) треба розуміти сховище, виготовлене з метою незаконного переміщення товарів через митний кордон України, а також обладнані і пристосовані з цією ж метою конструктивні ємності та предмети, які попередньо піддавалися розбиранню, монтажу тощо (п. 37 ст. 1 МКУ). Використанням інших засобів чи способів, що утруднюють виявлення предметів, можуть визнаватися, зокрема, приховування останніх у валізах, одязі, взутті, головному вбранні, речах особистого користування, на тілі або в організмі людини чи тварини, а також надання одним предметам вигляду інших (зміна їхніх зовнішніх ознак — форми та стану, упаковки, ярликів, етикеток тощо).

Водночас умисне незаконне переміщення через митний кордон України без спеціального дозволу, який надається в установленому відповідними нормативними актами порядку, історичних і культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, радіоактивних або вибухових речовин, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї) є контрабандою і тягне за собою кримінальну відповідальність незалежно від способу переміщення, вартості чи розміру предмета цього злочину.

При цьому, на думку ВСУ, не можна розглядати як контрабанду дії особи, яка, здійснюючи транзитне перевезення товарів через територію України, надала митним органам супровідні документи з відомостями, що не відповідають дійсності, без умислу порушити митні правила.

Тож ДМСУ зазначає, що при виявленні фактів незаконного переміщення предметів слід всебічно з’ясовувати обставини вчиненого правопорушення, чітко встановлювати його об’єктивну сторону та здійснювати належне документування виявленого протиправного діяння.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»