• Посилання скопійовано

Умови екологічного огляду на кордоні

Чи може оглядатися вантаж експортний, що слідує за книжкою МДП, на митному кордоні за ініціативою Екологічної служби? Яка процедура? Міжнародна конвенція МДП не включає огляд екологами до можливих причин огляду? Чи може оглядатися товар (а не ТЗ) екологами-радіологами на кордоні? За яких умов?

Відповідно до статті 47 Конвенції МДП 1975 року її положення не є перешкодою ні для застосування обмежень і контролю, що випливають з національних правил і основаних на міркуваннях суспільної моралі, громадської безпеки, охорони здоров’я або гігієни, чи на міркуваннях ветеринарного або фітопатологічного порядку, ні для стягнення належних на підставі цих правил зборів. Такими видами контролю відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.91 р. №1264-XII є зокрема екологічний та радіологічний. Відповідно до пункту н частини першої статті 20 цього Закону до компетенції спеціально уповноважених органів державного управління у галузі охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів входить, зокрема, здійснення екологічного та радіологічного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

 

Відповідно до підпункту 5 пункту 2 Постанови КМУ від 05.10.2011 №1031 «Деякі питання здійснення державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України», радіологічному контролю підлягають товари груп 1 — 97 згідно з УКТЗЕД (крім електроенергії — код товару згідно з УКТЗЕД 2716 00 00 00 та товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом).

 

Радіологічний контроль товарів і транспортних засобів здійснюється один раз:

 

у разі ввезення на митну територію України — у пунктах пропуску через державний кордон України (пунктах ввезення на митну територію України) або в митних органах призначення (для товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях та експрес-відправленнях);

 

у разі вивезення за межі митної території України — в митних органах відправлення або у пунктах пропуску через державний кордон України (пунктах вивезення за межі митної території України), крім випадків переміщення (пересилання) товарів у міжнародних поштових відправленнях та експрес-відправленнях;

 

у разі транзиту — у пунктах пропуску через державний кордон України (пунктах ввезення на митну територію України), крім випадків переміщення (пересилання) товарів у міжнародних поштових відправленнях та експрес-відправленнях.

 

Також відповідно до пункту 5 «Типової технологічної схеми пропуску через державний кордон осіб, автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.05. 2012 р. №451

 

«Питання пропуску через державний кордон осіб, автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними», особи, транспортні засоби і товари пропускаються через державний кордон після здійснення відповідно до вимог нормативно-правових актів щодо прикордонного, митного контролю, у разі автомобільного сполучення — контролю за міжнародними перевезеннями пасажирів і товарів автомобільними транспортними засобами, у разі повітряного сполучення — контролю на безпеку, у разі морського, річкового та поромного сполучення — контролю суден з метою забезпечення безпеки плавання.

 

У випадках, установлених законодавством, товари пропускаються через державний кордон після здійснення посадовими особами органів виконавчої влади, на які відповідно до законодавства покладено здійснення санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей, зазначених видів державного контролю.

 

Додатково повідомляємо, що порядок здійснення радіологічного контролю також регулюється наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 08.09.99 р. №204 «Про затвердження Положення про екологічний контроль у пунктах пропуску через державний кордон та в зоні діяльності регіональних митниць і митниць»

 

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»