• Посилання скопійовано

Коли товар вважається знищеним

Чи вважається товар (вантаж), якій знаходився під митним контролем, та у свою чергу визнаний неякісним та небезпечним, — ЗНИЩЕНИМ (завершений митний режим знищення або руйнування) за наявності таких оформлених документів: 1) Закрита декларація (Імпорт -76), вантаж поміщений в режим знищення або руйнування. 2) CMR, міжнародна товаротранспортна накладна, з відмітками митного органу про доставку товару. 3) Відповідно до вимог ст. 182. МК України, від 13.03.12 р. складений та посвідчений Акт прийому-передачі на знищення неякісного товару, підписаний між власником товарів (уповноважена особа) та підприємством, уповноваженому відповідно до законодавства України на знищення (руйнування) відповідних категорій товарів і яке фактично здійснювало таке знищення (руйнування). У цьому акті зазначено, що передача товару на знищення відбувалося у присутності комісії державних органів, до повноважень яких належить контроль за переміщенням таких товарів, та представника митного органу, про що свідчать їх підписи на відповідному акті. 4) Відповідно до вимог ст. 179 МК України від 13.03.12 р. АКТ ВИДАЛЕННЯ виданий підприємством, уповноважений відповідно до законодавства України на знищення відповідної категорії товарів, та має відповідний атестат виробництва, у якому зазначені відходи (залишки), що утворилися в результаті знищення або руйнування товарів і не мають господарської цінності та не можуть бути утилізовані, підлягають видаленню відповідно до законодавства України як українські товари підприємством, яке здійснило операції зі знищення (руйнування) товарів. 5) Складений та посвідчений Акт виконаних послуг по утилізації (знищення) товару за відповідним договором, підписаний між власником товарів (уповноваженою особою) та підприємством, уповноваженому відповідно до законодавства України на знищення (руйнування). Також просимо звернути увагу на те, що знищення або руйнування товарів здійснювалося за рахунок уповноваженої особи та інших заінтересованих осіб.

Відповідно до положень глави 25 Митного кодексу України, знищення або руйнування — це митний режим, відповідно до якого іноземні товари під митним контролем знищуються або приводяться у стан, який виключає можливість їх використання, з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами, установленими на імпорт цих товарів, та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.
Залишки, що утворилися в результаті знищення або руйнування товарів, у тому числі складові товару, які не були знищені або зруйновані, та отримані в результаті знищення або руйнування товарів відходи, які мають господарську цінність, підлягають поміщенню протягом 10 днів від дати знищення товарів у відповідний митний режим як іноземні товари, які перебувають під митним контролем.
Відходи, що утворилися внаслідок результаті знищення або руйнування товарів і не мають господарської цінності та не можуть бути утилізовані, підлягають видаленню відповідно до законодавства України як українські товари підприємством, яке здійснило операції зі знищення (руйнування) товарів.
Товари, поміщенні у митний режим знищення або руйнування, а також залишки та відходи, що утворилися в результаті здійснення операцій із знищення (руйнування), перебувають під митним контролем.
Митний режим знищення або руйнування завершується після виконання операцій із знищення або руйнування товарів та декларування у відповідний митний режим їх залишків.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»