• Посилання скопійовано

Фотографування вантажу та транспортного засобу на кордоні — поодинокі випадки

Якими нормативними документами ДМСУ чи інших органів державної влади передбачено обов’язкове фотографування вантажу та транспортного засобу, яким здійснюється перевезення вантажу, і приєднання файлів фотографій до електронної копії ВМД при експорті товарів?

Відповідно до статті 547 Митного кодексу України (надалі — Кодекс) митний пост «Малехів» є митним органом, який входить до складу Львівської митниці як окремий структурний підрозділ, що в зоні своєї діяльності забезпечує виконання завдань, покладених на Митну службу України.
Згідно з п. 1 статті 334 Кодексу, посадові особи митного поста «Малехів» Львівської митниці мають право вимагати від осіб, які переміщують товари, транспортні засоби комерційного призначення через митний кордон України чи провадять діяльність, контроль за якою Кодексом покладено на митні органи, тільки ті документи та відомості, які необхідні для здійснення митного контролю та встановлені Кодексом.
Слід відмітити, що із набранням чинності 1 червня 2012 року Кодексу (прийнятого Законом України від 13.03.12 р. №4495-VI) декларанти або уповноважені ним особи, усвідомлюючи свою відповідальність, передбачену п. 3 статті 416 Кодексу та приймаючи до уваги п. 13 статті 264 Кодексу в частині відповідальності за подання недостовірних відомостей, внесених ними до митної декларації, вживають заходів щодо підтвердження достовірності наведених у митних деклараціях та товаросупровідних документах відомостей про товари, в тому числі, шляхом здійснення фотографування товарів та транспортних засобів, призначених для поміщення у митний режим експорту.
Частиною 2 статті 326 Кодексу визначено, що забезпечення ідентифікації здійснюється шляхом накладення митних забезпечень: одноразових номерних запірно-пломбових пристроїв, печаток, голографічних міток, нанесення цифрового, літерного чи іншого маркування, ідентифікаційних знаків, проставляння штампів, взяття проб і зразків, складання опису товарів, транспортних засобів комерційного призначення, креслень, масштабних зображень, виготовлення фотографій, ілюстрацій, використання товаросупровідної документації тощо. При цьому накладення одноразових номерних запірно-пломбових пристроїв, печаток на транспортні засоби комерційного призначення може здійснюватися без проведення митного огляду товарів, що переміщуються зазначеними транспортними засобами через митний кордон України, про що робиться відповідна відмітка в товаросупровідних документах.
Зазначені випадки подання фотографій декларантом або уповноваженою ним особою є поодинокими та не носять системного характеру.
Таким чином, враховуючи викладене вище, посадові особи митного поста «Малехів» Львівської митниці здійснюють митні процедури відповідно до вимог Митного кодексу України.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»