• Посилання скопійовано

Розмитнення товарів — простіше через брокера

Які дії слід виконати для розмитнення товарів?

Відповідно до ст. 246 Митного кодексу України (далі — МК України) метою митного оформлення є забезпечення дотримання встановленого законодавством України порядку переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, а також забезпечення статистичного обліку ввезення на митну територію України, вивезення за її межі і транзиту через її територію товарів.
Порядок виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фінансів, якщо інше не передбачено МК України. На даний час, діє Порядок здійснення митного контролю та митного оформлення товарів із застосуванням вантажної митної декларації, затверджений наказом ДМСУ від 20.04.2002 р. №314, але в частині, що не суперечить МК України.
Згідно ст. 247 МК України митне оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення здійснюється в будь-якому митному органі з пред’явленням їх цьому органу, якщо інше не передбачено МК України.
Розділом V МК України визначені види митних режимів та умови їх застосування. Зокрема, відповідно до ст. 71 МК України декларант має право обрати митний режим, у який він бажає помістити товари, з дотриманням умов такого режиму та у порядку, що визначені МК України.
Поміщення товарів у митний режим здійснюється шляхом їх декларування та виконання митних формальностей, передбачених МК України.
Статтею 70 МК України визначені види митних режимів.
Статтею 257 МК України передбачено, що умови та порядок декларування, перелік відомостей, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення, визначаються МК України. Положення про митні декларації та форми цих декларацій затверджуються Кабінетом Міністрів України (ПКМУ від 21.05.2012 р. №450 «Питання, пов’язані із застосуванням митних декларацій»), а порядок заповнення таких декларацій та інших документів, що застосовуються під час митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення,? центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фінансів.
ПКМУ від 21.05.2012 р. №450 «Питання, пов’язані із застосуванням митних декларацій» передбачені форми письмового декларування товарів та випадки, в яких декларантом подається митна декларація.
Пунктом 8 ст. 257 МК України передбачений перелік відомостей, які вносяться декларантом до митної декларації залежно від митних формальностей, установлених МК України для митних режимів, та заявленої мети переміщення через митний кордон України товарів, транспортних засобів комерційного призначення.
Статтею 286 МК України визначено питання оподаткування митом товарів при переміщенні через митний кордон України залежно від обраного митного режиму.
Крім зазначеного, пропонуємо врахувати, що відповідно до вимог ст. 256 МК України декларантами мають право виступати як резидент, яким або від імені якого укладено зовнішньоекономічний договір, так і особа, яка відповідно до законодавства України має право вчиняти щодо товарів, транспортних засобів комерційного призначення юридично значущі дії від свого імені.
Главою 59 МК України визначені засади митно-брокерської діяльності. Зокрема, відповідно до ст. 416 МК України митний брокер — це підприємство, що надає послуги з декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»