• Посилання скопійовано

Документи та відомості для митного контролю зберігаються митними органами не менш як протягом 1095 днів

Чи має право прикордонна митниця залишати в себе копії комерційних документів при перетині кордону, зокрема інвойсів, якщо вантаж прямує для розмитнення на іншу митницю. Якою нормою Митного кодексу це регламентується?

Відповідно до статті 198 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI, зі змінами (далі — Кодекс), митному органу в пункті пропуску через державний кордон України, згідно зі статтею 335 Кодексу, подаються документи, що містять відомості про товари, достатні для їх ідентифікації та необхідні для прийняття рішення про пропуск їх через митний кордон України.
Довідково. Перелік документів та відомостей, які під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України декларант, уповноважена ним особа або перевізник залежно від виду транспорту, яким здійснюється перевезення товарів, надають митному органу в паперовій або електронній формі, встановлено частиною 1 статті 335 Кодексу, зокрема:
— при перевезенні автомобільним транспортом — комерційні документи (за наявності) на товари, що перевозяться, які містять відомості, зокрема, про найменування та адресу перевізника, найменування країни відправлення та країни призначення товарів, найменування та адреси відправника (або продавця) та отримувача товарів (підпункт «г») пункту 1);
— при перевезенні водним транспортом — комерційні документи (за наявності) на товари та відомості про розміщення товарів на борту судна (підпункт «ж») пункту 2);
— при перевезенні повітряним, залізничним транспортом — комерційні документи (за наявності їх у перевізника) на товари, що перевозяться (підпункт «г») пункту 3, підпункт «ґ») пункту 4);
— при переміщенні трубопровідним транспортом та лініями електропередачі — комерційні та супровідні документи (за наявності їх у власника трубопровідного транспорту, лінії електропередачі) на товари, що переміщуються через митний кордон України (підпункт «в») пункту 5).
Митні органи вимагають від осіб, які переміщують товари, транспортні засоби комерційного призначення через митний кордон України, тільки ті документи та відомості, які необхідні для здійснення митного контролю та встановлені Кодексом. Зазначені особи зобов’язані надавати митним органам документи та відомості, необхідні для здійснення митного контролю, в усній, письмовій та/або електронній формі (част. 1, 2 статті 334 Кодексу).
Частиною 6 статті 334 Кодексу встановлено, що документи та відомості, у тому числі в електронній формі, що надавалися митним органам декларантами або уповноваженими ними особами для здійснення митного контролю, зберігаються митними органами не менш як протягом 1095 днів з дня завершення митних процедур.
Відповідно до пункту 1.12 Порядку заповнення митної декларації для письмового декларування товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов’язаних з провадженням підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.05.2012 р. №614, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.06.2012 р. за №1014/21326 (далі — Порядок), документи або їх копії (у встановлених законодавством випадках тільки оригінали документів), що подані для митного оформлення товарів і є підставою для їх пропуску через митний кордон України та митного оформлення, залишаються у справах митного органу, крім випадків, установлених Порядком.
Абзацом 6 пункту 4.18 Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Державної митної служби України від 08.12.98 р. №771, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.01.99 р. за №42/3335 (зі змінами) визначено, що четвертий примірник витягу з електронної копії попереднього повідомлення разом з примірниками документів (або ксерокопіями — по одній з кожного документа), що підтверджують вартісні й кількісні характеристики товару, інших необхідних товаросупровідних і товаротранспортних документів залишається у справах структурного підрозділу митниці відправлення, розташованого в пункті пропуску через державний кордон.
Довідково. Відповідно до частини 3 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Кодексу закони України, акти Кабінету Міністрів України, нормативно-правові акти центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи, та інших центральних органів виконавчої влади, прийняті на виконання законів України з питань державної митної справи до набрання чинності Кодексом, та нормативно-правові акти, які використовуються при застосуванні норм законів з питань державної митної справи (у тому числі акти законодавства СРСР), застосовуються в частині, що не суперечить Кодексу, до прийняття відповідних актів згідно з вимогами цього Кодексу.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»