• Посилання скопійовано

У книжці МДП повинно бути не менше такої кількості відривних аркушів, яка необхідна для перевезення

Чи може вантажний автомобіль перевезти вантаж (вартість вантажу становить 50000 доларів) з України через Росію до Казахстану з 4-аркушевим ТІРом? І якщо може, то де можна прочитати відповідний законопроект? Брокер замитнив машину без ТІРу, сказав, що він може їхати за ЦМР, водій відмовляється виконувати перевезення, пояснюючи це тим, що він не пройде казахський кордон. Чи це так?

Відповідно до положень Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року повідомляємо про таке.
Щодо максимального ліміту відповідальності за Конвенцією МДП, на підставі рішення міжнародних страховиків системи МДП, згідно зі страховим свідоцтвом, виданим міжнародною глобальною страховою компанією системи МДП 15 червня 2010 року, ліміт відповідальності гарантійного об’єднання перед митними органами держав — учасниць Конвенції МДП за кожною книжкою МДП підвищено до 60000 євро.
При цьому зазначаємо, що відповідно до пункту 1 статті 8 Конвенції МДП відповідальність держателя книжки МДП та гарантійного об’єднання за порушення умов Конвенції МДП (недоставку товарів до митниці призначення, їх незаконне використання на території країни — учасниці Конвенції МДП або їх втрату тощо) визначається не щодо вартості переміщуваних товарів, а щодо суми мит, податків та зборів, які мають бути сплачені у разі ввезення таких товарів на митну територію цієї країни для вільного використання.
Щодо використання відривних аркушів книжки МДП, то відповідно до пункту другого статті 17 Конвенції МДП у книжці МДП повинно бути не менше такої кількості відривних аркушів для прийняття книжки до митного оформлення та для її оформлення, яка необхідна для здійснення перевезення.
Відповідно до положень Конвенції МДП у разі перевезення товарів з однієї митниці відправлення на митній території України до однієї митниці призначення у країні призначення товару щонайменше у книжці МДП має бути чотири відривні аркуші. Якщо таке перевезення також здійснюється транзитом територією інших країн — учасниць Конвенції МДП, у кожній країні транзиту має бути використано два відривні аркуші.
Також повідомляємо, що умови та порядок ввезення товарів на територію інших країн визначається їх національним законодавством. Для отримання інформації щодо таких умов та митних процедур, що їх супроводжують, пропонуємо звернутися до компетентних органів цих країн.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»