• Посилання скопійовано

При імпорті в Україну до товарів з Литви та ЄС застосовується режим найбільшого сприяння

Які податки та збори нараховуються при ввезенні на митну територію України харчових добавок з Литви та ЄС?

Відповідно до пункту 1.2 статті 1 Податкового кодексу України правила оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України, визначаються цим Кодексом, крім обкладення ввізним (імпортним) митом або вивізним (експортним) митом, які встановлюються Митним кодексом України та іншими законами з питань митної справи.
З 01.06.2012 р. ввізне мито справляється відповідно до статті 272 Митного Кодексу України за ставками, затвердженими Законом України від 05.04.2001 р. №2371-ІІІ «Про Митний тариф України» в редакції Закону України від 21.12.2010 р. №2829-VІ «Про внесення змін до Закону України «Про Митний тариф України».
Податок на додану вартість сплачується відповідно до Податкового кодексу України за ставкою 20% від бази оподаткування.
Також зазначаємо, що Митним кодексом України від 13.03.2012 р. №4495-VІ (абзац 2 пункту 5 статті 280) визначено, що до товарів, що походять з України або з держав — членів Світової організації торгівлі, або з держав, з якими Україна уклала двосторонні або регіональні угоди щодо режиму найбільшого сприяння, застосовуються пільгові ставки ввізного мита, встановлені Митним тарифом України, якщо інше не встановлено законом.
Таким чином, при імпорті в Україну до товарів походженням із Литви та ЄС застосовується режим найбільшого сприяння, який передбачає застосування пільгових ставок ввізного мита Митного тарифу України.
Для застосування режиму найбільшого сприяння (пільгової ставки ввізного мита) митному органу для підтвердження країни походження товару подається будь-який документ, визначений пунктом 1 статті 43 Митного кодексу України, а саме: сертифікат про походження товару, засвідчена декларація про походження товару, декларація про походження товару, сертифікат про регіональне найменування товару.
Відповідно до вимог УКТЗЕД, для товару із зазначеним описом класифікація можлива в межах таких товарних позицій: 1517 (ставки ввізного мита: пільгова та повна від 5% до 15%); 1704 (ставки ввізного мита: пільгова та повна 10%); 2106 (ставки ввізного мита: пільгова та повна від 0% до 10%); 2202 (ставки ввізного мита: пільгова та повна 5%); 2208 (ставки ввізного мита: пільгова 0%, повна 3,5 євро з 1 л 100-відсоткового спирту).
Для однозначного визначення товарної позиції та товарної підкатегорії (10-значний код товару) згідно з УКТЗЕД має бути чітка інформація щодо компонентного складу харчової добавки.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»