• Посилання скопійовано

Запроваджується повна заборона експорту пшениці з України

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк підтвердив повну заборону експорту пшениці з України. Заборона на вивезення пшениці запроваджується з 15 листопада 2012 року.

Про це міністр заявив агенції Reuters.
«Буде повна заборона з 15 листопада. Буде постанова Кабміну про це. Ми не граємо в ігри, ми просто не маємо іншого виходу», — цитує М. Присяжнюка агенція.
Нагадаємо, чутки про можливе обмеження експорту з'явилися на світовому ринку ще у середині жовтня. Учасники ринку, які побоювалися, що уряд вдасться до неофіційних обмежень, зітхнули з полегшенням.
«Повна заборона з відкритою датою — напевно, найкращий варіант для трейдерів, — зазначив працівник великого зарубіжного зернотрейдера. — Усе зрозуміло, і ми можемо оголошувати форс-мажор».
Щодо фуражного зерна, у т.ч. ячменю та кукурудзи, то раніше М. Присяжнюк заявляв, що «жодних експортних обмежень робити не будемо, навпаки — стимулюватимемо».
За офіційними даними, Україна експортувала 7,1 млн тонн зерна станом на 18 жовтня, у т.ч. 3,57 млн тонн пшениці. При цьому поточного року зібрано пшениці 15,50 млн тонн, тимчасом як її внутрішнє споживання становить 12 млн тонн.
Урожай зерна в Україні, за прогнозами Мінагропроду, цього року становитиме близько 46 млн тонн проти рекордних 56,7 млн тонн у 2011 році. Потребу країни у зерні експерти оцінюють у 28,7 млн тонн на рік.
До подібних методів Кабмін вдавався після поганого урожаю 2010 року та нестачі зерна всередині країни. Тоді квоти на експорт зернових були запроваджені урядом на початку жовтня 2010 року терміном до 31 грудня. Потім квотування подовжили ще на три місяці, до 31 березня 2011 року, а потім ще на три. Повністю квоти були скасовані щойно 4 червня 2011 року.
За цей час квоти розподілялися лише один раз, причому у спосіб, що спричинив різку критику з боку учасників ринку та міжнародного співтовариства.

На підставі: Дзеркало тижня

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»