• Посилання скопійовано

Повернення авансових, помилкових або надміру сплачених митних платежів - за новим порядком

Затверджено Порядок повернення авансових платежів (передоплати) і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів

Повернення авансових, помилкових або надміру сплачених митних платежів - за новим порядком

Мінфін наказом від 18.07.2017 р.  № 643 (зареєстрований в Мін'юсті 09.08.2017 р.) затвердив Порядок повернення авансових платежів (передоплати) і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів. Цей наказ набрав чинності 26.09.2017 р.

Цей Порядок визначає послідовність та порядок виконання дій посадовими особами митниць ДФС при поверненні суб’єктам господарювання та/або фізичним особам (далі - платники податків) коштів авансових платежів (передоплати) та помилково та/або надміру сплачених сум митних, інших платежів, контроль за справлянням яких здійснюється митницями ДФС, та пені, у тому числі у випадках, зазначених у частинах дев’ятій, десятій статті 55, частині п’ятій статті 299, частинах третій, п’ятій статті 301 МКУ, статті 43 ПКУ, частині першій статті 9 глави V Додатка А до Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 р.), частині третій статті 11 глави ІІ Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року.

 

Порядок повернення коштів авансових платежів (передоплати)

Платник податків має право на повернення залишків коштів авансових платежів (передоплати) з:

  • депозитного рахунку 3734, відкритого на ім’я митниці ДФС у Головному управлінні Казначейства у м. Києві,
  • з відповідного банківського балансового рахунку 2603 «Розподільчі рахунки суб’єктів господарської діяльності», відкритого на ім’я митниці ДФС в уповноваженому банку.

Для повернення коштів платник податків має подати до митниці ДФС заяву в письмовому вигляді довільної форми, підписану платником податків та головним бухгалтером (у разі наявності), або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису відповідальних осіб.

Така заява може бути подана протягом 1095 днів з дня внесення авансових платежів (передоплати) на рахунок митниці ДФС.

Після реєстрації в митниці ДФС заява передається на опрацювання до структурного підрозділу, що виконує функції з адміністрування митних платежів митниці та підготовки висновку (далі - Підрозділ).

Підрозділ у термін не більше п’яти робочих днів:

  • перевіряє наявність коштів на депозитному рахунку 3734 за даними автоматизованої системи митного оформлення;
  • резервує заявлені до повернення платником податків суми коштів на період розгляду заяви шляхом проставлення відповідної відмітки в автоматизованій системі митного оформлення;
  • готує висновок про повернення коштів;
  • якщо вказана у заяві платника податків сума за даними автоматизованої системи митного оформлення у повному обсязі відсутня, готує та направляє платнику податків письмову відмову у поверненні коштів з депозитного рахунку 3734 з пропозицією щодо проведення звірки залишків сум коштів авансових платежів (передоплати) на депозитному рахунку 3734;
  • якщо заявником не зазначено у заяві усі необхідні дані - готує та направляє платнику податків письмову відмову у поверненні коштів з депозитного рахунку.

 

Порядок повернення помилково та/або надміру сплачених сум митних, інших платежів та пені

Повернення таких коштів також здійснюється за заявою платника податків протягом 1095 днів від дня її виникнення.

Повернення сум відповідних митних платежів у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 301 МКУ, здійснюється за умови, що заява подається не пізніше одного року з дня, наступного за днем виникнення обставин, що тягнуть за собою повернення сплачених сум митних платежів.

Граничні строки для подання заяви можуть бути продовжені керівником митниці ДФС (його заступником) за письмовим запитом платника податків у випадках, встановлених статтею 102 ПКУ.

Усе про ЗЕД, імпорт і експорт
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Після реєстрації в митниці ДФС заява платника податку про повернення помилково та/або надміру сплачених сум митних, інших платежів та пені передається на опрацювання до Підрозділу.

Підрозділ перевіряє факт перерахування суми коштів з відповідного рахунку до державного бюджету за допомогою автоматизованої системи митного оформлення та відсутність у нього податкового боргу. За результатами опрацювання готує висновок або лист про відмову в поверненні коштів з відповідним обґрунтуванням.

Заява платника податку, висновок, завізований керівником (заступником керівника) Підрозділу, реєстри висновків за відповідними платежами, та акт звірки (у разі складання) подаються керівнику (заступнику керівника) митниці ДФС для прийняття рішення та підписання висновку і реєстрів за відповідними платежами.

Митниця ДФС у строк не пiзнiше нiж за 5 робочих днiв до закiнчення 20-денного строку з дня подання платником податкiв заяви передає висновки згiдно з реєстром висновкiв за відповідними платежами для виконання вiдповiдному органу Казначейства.

Після повернення платнику податків коштів до Журналу реєстрації висновків про повернення платежів з державного бюджету посадовою особою Підрозділу вносяться дані електронного реєстру, що формується органом Казначейства, який повертає кошти, а також зазначається назва органу Казначейства, що здійснив повернення.

На підставі виписки з відповідного рахунку з обліку доходів держбюджету у відповідній формі автоматизованої системи митного оформлення зазначаються реквізити відповідного платіжного документа та коригується відповідна звітність (у частині перерахованих до бюджету митних платежів).

Якщо заявником у заяві не зазначено всі необхідні дані, надано недостовірні дані та/або за наявності у нього податкового боргу, готується та надсилається заявнику письмова обґрунтована відмова.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»