• Посилання скопійовано

Доля спецсанкцій щодо ЗЕД, застосованих до введення в дію Закону про валюту

Що зі спецсанкціями, які були застосовані до суб’єктів ЗЕД до введення в дію Закону про валюту (тобто до 7 лютого 2019 року)? Чи продовжують вони діяти? На ці питання відповіли в Мінекономрозвитку

Доля спецсанкцій щодо ЗЕД, застосованих до введення в дію Закону про валюту

Нагадаємо, що Законом «Про валюту та валютні операції» скасовано санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків.  Вони були передбачені ст. 37 Закону про ЗЕД, яка втратила чинність з 07.02.2019 року.

А що зі спецсанкціями, які були застосовані до суб’єктів ЗЕД до введення в дію Закону про валюту? Чи продовжують вони діяти?

Мінекономрозвитку у листі від 04.02.2019 р. №4102-17/4808-05 зауважило, що згідно з частиною першою ст. 58 Конституції закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Водночас відповідно до Рішення КСУ від 09.02.1999 р. у справі №1-7/99 надання зворотної дії в часі нормативно-правовим актам може бути передбачено шляхом прямої вказівки про це в законі або іншому нормативно-правовому акті.

Така вказівка у Законі про валюту відсутня. Не встановлено й норму, якою було б пом'якшено або скасовано відповідальність особи.

З огляду на це, фахівці МЕРТ вважають: до суб'єктів ЗЕД  та іноземних суб'єктів господарської діяльності, до яких застосовано спеціальні санкції до введення в дію Закону про валюту, до моменту усунення порушень законодавства України або застосування практичних заходів, що гарантують виконання Закону про ЗЕД та/або пов'язаних з ним законів України, державні органи та суб'єкти господарювання мають керуватися законодавством, що діяло до дня введення в дію Закону

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»