• Посилання скопійовано

Чи може нерезидент вносити на банківський рахунок резидента готівку в інвалюті за товари?

Внесення нерезидентом готівкових коштів в іноземній валюті на рахунок резидента за експортовані товари (роботи, послуги) не передбачено діючим законодавством

Чи може нерезидент вносити на банківський рахунок резидента готівку в інвалюті за товари?

Головне управління ДПС у м. Києві наголошує, що розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках. 

Вищезазначену норму передбачено п. 16 розд. I Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженного постановою Правління НБУ від 02.01.2019 №5.

Розрахунки за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) у готівковій формі заборонено, крім випадку, коли нерезидент – суб’єкт господарської діяльності згідно з умовами експортного договору резидента – суб’єкта господарської діяльності здійснює оплату фізичній особі – резиденту, яка перебуває у відрядженні за кордоном з метою виконання зобов’язань за експортним договором резидента – суб’єкта господарської діяльності, коштами в готівковій іноземній валюті експлуатаційних витрат, пов’язаних з обслуговуванням транспортного засобу, який належить резидентові – стороні договору (орендується, фрахтується ним) і використовується за кордоном з метою виконання зобов’язань останнього за цим договором, за умови оприбуткування невикористаного залишку ввезеної до України готівкової іноземної валюти до каси резидента – суб’єкта господарської діяльності згідно з абзацом третім п. 16 розд. I Положення.

Тобто внесення нерезидентом готівкових коштів в іноземній валюті на рахунок резидента за експортовані товари (роботи, послуги) не передбачено Законом України від 21.06.2018 №2473-VІІІ «Про валюту і валютні операції» зі змінами та доповненнями та нормативно-правовими актами Національного банку України, прийнятими відповідно до Закону №2473.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»