• Посилання скопійовано

З 5 липня запрацював порядок забезпечення сплати митних платежів

Мінфін затвердив Порядок забезпечення сплати митних платежів, а також форми бланка індивідуальної гарантії, бланка загальної гарантії, акта спільної звірки, вимоги про сплату митних платежів та заяви про реєстрацію гаранта. Цей порядок діє з 5 липня

З 5 липня запрацював порядок забезпечення сплати митних платежів

Мінфін наказом від 25.04.2023 р. №213 затвердив:

  • Порядок забезпечення сплати митних платежів;
  • форму бланка індивідуальної гарантії;
  • форму бланка загальної гарантії;
  • форму акта спільної звірки щодо застосування індивідуальних гарантій, резервування та вивільнення частин базової суми загальної гарантії або звільнення від гарантії;
  • форму вимоги про сплату митних платежів;
  • форму заяви про реєстрацію гаранта.

Наказ було опубліковано в "Офіційному віснику" 5 липня. Відповідно Наказ почав діяти з 5 липня.

Порядок визначає механізм забезпечення сплати митних платежів із застосуванням індивідуальної гарантії, загальної гарантії та звільнення від гарантії як способу забезпечення сплати митних платежів, що надається митним органам у випадках, визначених МКУ, для митного оформлення товарів, крім випадку забезпечення сплати митних платежів на умовах Конвенції про процедуру спільного транзиту, ратифікованої Законом №2555-IX, а також механізм інформаційної взаємодії митних органів з гарантом та підприємством.

Гарантія надається митним органам в електронній формі шляхом надсилання гарантом електронного повідомлення, що містить дані про гарантію, видану для забезпечення сплати митних платежів.

Реєстрація гарантії здійснюється після проведення перевірки:

1) електронного підпису, накладеного на гарантію;

2) відповідності формату, структури гарантії вимогам, встановленим Держмитслужбою;

3) відомостей про гаранта щодо наявності підстав для відмови у прийнятті від нього гарантій;

4) відповідності відомостей про загальну гарантію відомостям, що містяться в авторизації на застосування спрощення "загальна гарантія" або "загальна гарантія зі зменшенням розміру забезпечення базової суми на 50 відсотків", або "загальна гарантія зі зменшенням розміру забезпечення базової суми на 70 відсотків", або "звільнення від гарантії" (далі - авторизація на застосування спрощення), а саме:

  • наявності у підприємства, якому надано загальну гарантію, діючої авторизації на застосування спрощення;
  • розміру загальної гарантії, виданої гарантом, що не є меншим за частину базової суми загальної гарантії, яка підлягає забезпеченню такою гарантією. Такий розмір зазначається у відповідній авторизації на застосування спрощення;
  • відсутності в електронній системі управління гарантіями вже зареєстрованої загальної гарантії, що застосовується з відповідною авторизацією;

5) строку дії гарантії.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім абзаців третього та четвертого пункту 1, абзацу другого пункту 2 цього наказу, розділів II - V Порядку забезпечення сплати митних платежів, затвердженого цим наказом, які набирають чинності через 180 днів з дня офіційного опублікування цього наказу, та пункту 4 розділу III форми заяви про реєстрацію гаранта, затвердженої цим наказом, який набере чинності з 1 січня 2024 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»