• Посилання скопійовано

Чи може комісіонер утримати комісійну винагороду з валютної виручки?

Комісіонер-резидент не може отримати комісійну винагороду шляхом її утримання з валютної виручки, яка надійшла на його поточні валютні рахунки як оплата за експортовані товари та підлягає перерахуванню комітенту-резиденту

Чи може комісіонер утримати комісійну винагороду з валютної виручки?

ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до п. 16 Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 №5 зі змінами і доповненнями (далі – Положення №5) розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках.

Згідно з пп. 6 п. 109 розділу Х Положення №5 за поточними рахунками в іноземній валюті суб’єктів господарювання – резидентів (юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців) здійснюються операції, що не суперечать вимогам законодавства України, включаючи, зокрема, на підставі договорів комісії.

Відповідно до пп. 1 п. 4 Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 №2 «Про затвердження Положення про здійснення операцій із валютними цінностями» (далі – Положення №2) розрахунки за експорт та імпорт товару (включаючи сплату штрафів, пені, бонусів, відшкодування супутніх витрат у зв’язку із виконанням зовнішньоекономічного договору, відшкодування збитків у зв’язку із невиконанням зовнішньоекономічного договору), включаючи такі розрахунки на території України, належать до поточних валютних операцій.

При цьому згідно з п. 28 Положення №2 у розрахунках між резидентами і нерезидентами за поточними торговельними операціями та операціями, пов’язаними з рухом капіталу [крім операцій зі здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів (уключаючи дивіденди) та інших коштів, одержаних на законних підставах у результаті здійснення іноземних інвестицій], використовуються як засіб платежу іноземна валюта і гривня.

Водночас відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону України від 21.06.2018 №2473-VІІІ «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон №2473) та п. 27 Положення №2 усі розрахунки на території України проводяться виключно у гривні.

Таким чином, комісійну винагороду комітент виплачує комісіонеру-резиденту в гривнях.

Відповідальність за порушення вимог валютного законодавства передбачено ст. 14 Закону №2473.

Так, зокрема, до юридичних осіб (крім уповноважених установ) – заходи впливу у вигляді штрафних санкцій;

до фізичних осіб, посадових осіб уповноважених установ, посадових осіб юридичних осіб – заходи впливу у вигляді штрафів, передбачені КУпАП.

Згідно зі ст. 14 Закону №2473 центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, має право адекватно вчиненому порушенню застосувати до юридичних осіб (крім уповноважених установ) захід впливу у вигляді штрафних санкцій у розмірі до 100 відсотків суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства.

Таким чином, комісіонер-резидент не може отримати комісійну винагороду шляхом її утримання з валютної виручки,  яка надійшла на його поточні валютні рахунки як оплата за експортовані товари та підлягає перерахуванню комітенту-резиденту.

Джерело: ДПС у Харківській області

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»