• Посилання скопійовано

Як подати заяву про реєстрацію об’єкта права інтелектуальної власності у Митному реєстрі?

Заяву про реєстрацію об’єкта права інтелектуальної власності у Митному реєстрі подають до Держмитслужби за формою, наведеною у додатку до Порядку реєстрації у митному реєстрі об’єктів права інтелектуальної власності

Як подати заяву про реєстрацію об’єкта права інтелектуальної власності у Митному реєстрі?

Держмитслужба – єдиний державний орган, який сприяє правовласникам у захисті їх майнових прав інтелектуальної власності (ПІВ) при переміщенні товарів через митний кордон України. 

Держмитслужба розповідає, що на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у митне законодавство імплементовано норми Регламенту ЄС №608/2013 Європейського Парламенту та Ради про митний контроль за дотриманням ПІВ. Митний кодекс України містить розділ XIV «Сприяння захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України», відповідно до якого митниці протидіють переміщенню контрафактних товарів. Для сприяння захисту ПІВ під час переміщення товарів через митний кордон України Держмитслужба веде Митний реєстр за заявами  правовласників.

Митний реєстр містить інформацію про власника ПІВ, законних користувачів такими правами (виробників, імпортерів, експортерів тощо) та представників власника ПІВ, які уповноважені ним на вирішення в Україні питань дотримання ПІВ, у тому числі у взаємодії з органами державної влади.

Заява про реєстрацію об’єкта ПІВ у Митному реєстрі подається до Держмитслужби за формою, наведеною у додатку до Порядку реєстрації у митному реєстрі об’єктів права інтелектуальної власності, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 №648 (у редакції наказу Мінфіну від 09.06.2020 №282).

При надходженні до Держмитслужби таких заяв у непоодиноких випадках виявляються недоліки у поданих заявах, доданих до них документах та надаються роз’яснення щодо порядку подання заяв, переліку необхідних документів, обсягу інформації, що надається.

Враховуючи запити сьогодення та бізнесу, Держмитслужбою розроблено покрокову інструкцію «Як подати заяву про реєстрацію об’єкта права інтелектуальної власності (ПІВ/IPR) у Митному реєстрі», опубліковану у розділі «Інфографіки». У ній роз’яснено, яку інформацію необхідно вносити до граф заяви, на що варто звернути увагу, та надано інформацію про можливі шляхи та способи подання заяви.

Докладніше про сприяння у захисті прав інтелектуальної власності – у спеціальному розділі на сайті Державної митної служби України «Інтелектуальна власність (IPR)».

Джерело: Державна митна служба України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»