• Посилання скопійовано

Бізнес закликають скористатись перевагами NCTS та статусу АЕО в межах дії «митного безвізу»

Щоб не доставляти кожен свій вантаж у зону митного контролю і користуватись усіма перевагами транзитних спрощень, українські компанії мають подати свої документи до Державної митної служби

Бізнес закликають скористатись перевагами NCTS та статусу АЕО в межах дії «митного безвізу»

Федерація роботодавців України розповідає, що українські компанії вже почали експортувати свою продукцію, використовуючи Нову комп’ютерну транзитну систему (NCTS).

За інформацією Міністерства фінансів, за 2023 рік у країнах-учасницях Конвенції про процедуру спільного транзиту було успішно завершено більше 33,6 тис. переміщень до держав-членів ЄС та ЄАВ, розпочатих митними органами України. Водночас за той самий період в Україні було успішно завершено лише 7,6 тис. переміщень, розпочатих в інших країнах-учасницях Конвенції.

Нагадаємо, нові правила перетину кордону для експортерів запрацювали з 7 листопада. NCTS лежить в основі Конвенції про процедуру спільного транзиту і є доступною лише для членів Конвенції – 36 договірних сторін. Відповідно до її правил для доставки вантажів з однієї країни до іншої подається єдиний транзитний документ: від митниці відправлення до митниці призначення. Це прискорює проходження митних формальностей на кордоні та зменшує відповідні витрати для підприємств.

Щоб не доставляти кожен свій вантаж у зону митного контролю і користуватись усіма перевагами транзитних спрощень, українські компанії мають подати свої документи до Державної митної служби. За інформацією Міністерства фінансів, у 2023 році здійснено оцінку відповідності 57 підприємств та надано 182 авторизації на застосування транзитних спрощень. Ще понад 50 заяв від підприємств знаходяться на різних етапах розгляду.

Одночасно закликаємо звертатися до митних органів України з відповідними документами для отримання статусу Авторизованого економічного оператора (АЕО). Уже понад 40 українських компаній успішно пройшли перевірки та отримали статус АЕО. Попереду ще процес взаємного визнання АЕО України та ЄС, а також у рамках організації ГУАМ для надання спрощень у державах-членах організацій.

Держмитслужба, як і обіцяла, працює інтенсивно і готова до опрацювання анкет-самооцінки для отримання відповідних спрощень. Закликаємо всіх експортерів долучатися до нової системи роботи, подати відповідні анкети і готові за потреби надавати роз’яснення або провести освітньо-інформаційний захід.

Також інформуємо, що ФРУ наполягає на пріоритеті для тих, хто отримав спрощення у рамках NCTS та АЕО при проходженні митних процедур на кордоні та у еЧерзі.

Ми готові надавати відповідні консультації членам ФРУ. Митний комітет Федерації, очолюваний Анатолієм Макаренком, є координаційним майданчиком із вказаних питань.

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»