• Посилання скопійовано

Пам’ятка суб’єктам господарської діяльності щодо збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

І. Платники

Відповідно до статті 1 Закону України від 09.04.99 №587 — XIV «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.

Виробники алкогольних напоїв та пива є платниками збору лише за умови реалізації ними цієї продукції у роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам.

У разі реалізації алкогольних напоїв та пива за договорами комісії (консигнації) платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності, які отримують на свій рахунок кошти або інші види компенсації за продаж цієї продукції.

II. База (об’єкт оподаткування)

Згідно зі статтею 2 Закону України від 09.04.99 р. №587-XIV «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» об’єктом оподаткування збором на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є виручка — товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, у т. ч. за операціями, що не передбачають оплати у грошовій формі.

III. Ставка

Згідно зі статтею 3 Закону України від 09.04.99 р. №587-XIV «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» ставка збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

IV. Звітність

Наказом ДПА України від 01.12.2009 р. №671 «Про затвердження форми Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та Порядку заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» затверджено порядок заповнення і подання розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — Розрахунок).

Термін подання звіту

Платник збору самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає у Розрахунку.

Розрахунок подається платником збору до органу ДПС за своїм місцезнаходженням щомісяця протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця, в т. ч. у випадку відсутності у звітному місяці факту реалізації алкогольних напоїв та пива, тобто незалежно від наявності у платників об’єкта оподаткування. Якщо останній день терміну подання звіту припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем терміну вважається наступний за вихідним або святковим робочий день.

Термін сплати збору

Платник збору зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданому ним звіті, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного терміну подання звіту.

V. Особливості справляння збору при застосуванні спрощеної системи оподаткування

Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати і подання податкової звітності зі збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.

Не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють продаж підакцизних товарів, крім діяльності фізосіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива та столових вин.

VI. Відповідальність

Згідно зі ст. 126 ПКУ за несвоєчасну сплату збору справляється штраф у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання, — у розмірі десяти відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання, — у розмірі двадцяти відсотків погашеної суми податкового боргу;

Відповідно до ст. 1632 Кодексу України про адміністративні правопорушення неподання або несвоєчасне подання посадовими особами підприємств, установ та організацій платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов’язкових платежів) тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від п’яти до десяти н.м.д.г.

Дії, передбачені частиною першою зазначеної статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від десяти до п’ятнадцяти н.м.д.г.

Сектор адміністрування акцизного податку управління оподаткування юридичних осіб

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»