• Посилання скопійовано

Прострочена заборгованість за кредитом під заставу майна

Підприємство має прострочену заборгованість за валютним кредитом. Банк хоче вилучити майно (будівлі та споруди), що перебуває у заставі. Ринкову вартість цього майна визначено незалежним суб’єктом оціночної діяльності. З якої вартості нараховується зобов’язання з податку на прибуток при відчуженні майна в рахунок погашення боргу за кредитом: залишкової, балансової чи ринкової?

Відповідно до ст. 20 Закону про заставу заставодержатель набуває права звернення стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент настання терміну виконання зобов’язання, забезпеченого заставою, воно не буде виконано, якщо інше не передбачено законом чи договором. Звернення стягнення на заставлене майно здійснюється за рішенням суду або третейського суду на підставі виконавчого напису нотаріуса, якщо інше не передбачено законом або договором застави. Реалізація заставленого майна, на яке звернено стягнення, провадиться державним виконавцем на підставі виконавчого листа суду або наказу господарського суду, або виконавчого напису нотаріусів у встановленому порядку, якщо інше не передбачено цим Законом чи договором.

Порядок оподаткування заставних операцій регулюється п. 153.6 ст. 153 Податкового кодексу, відповідно до якого при відчуженні майна, заставленого з метою забезпечення повної суми боргової вимоги, витрати та доходи заставодавця та заставоутримувача визначаються в такому порядку:

• відчуження об’єкта застави для заставодавця прирівнюється до продажу такого об’єкта у податковий період такого відчуження;

• якщо згідно з умовами договору або закону об’єкт застави відчужується у власність заставоутримувача в рахунок погашення боргових зобов’язань, таке відчуження прирівнюється до купівлі заставоутримувачем такого об’єкта застави в податковий період такого відчуження.

Пунктом 146.13 ст. 146 Податкового кодексу встановлено, що сума перевищення доходів від продажу або іншого відчуження над балансовою вартістю окремих об’єктів основних засобів і нематеріальних активів включається до доходів платника податку, а сума перевищення балансової вартості над доходами від такого продажу або іншого відчуження — до витрат.

Таким чином, зобов’язання з податку на прибуток при відчуженні заставодавцем майна в рахунок погашення боргу за банківським кредитом нараховується з різниці між доходом від продажу заставного майна та його балансовою вартістю.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»