• Посилання скопійовано

Відповіді на «гарячій лінії» ДПІ у Стрийському районі Львівської області

У ДПІ у Стрийському районі Львівської області ДПС 15 травня 2012 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником управління податкового контролю юридичних осіб М. Ю. Русин. Надаємо відповіді на найбільш актуальні питання платників податків.

Що є підставою для проведення перевірки у зв’язку з ліквідацією підприємства?

Підставою для проведення перевірки у зв’язку з ліквідацією підприємства є пп. 78.1.7 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України, згідно з яким документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється, якщо розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи ? підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків.

Які наслідки помилкової реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі?

Наявність в Єдиному реєстрі податкової накладної з помилками спричиняє розбіжності між даними Єдиного реєстру та реєстру виданих податкових накладних платника податку — продавця. Ці розбіжності є податковою інформацією, що свідчить про можливі порушення платником податків податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи податкової служби. Якщо платник не надасть пояснень щодо суті таких розбіжностей та документальних підтверджень своїх пояснень на обов’язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10-ти робочих днів з дня отримання запиту, це буде однією з обставин, за наявності якої здійснюється документальна позапланова перевірка платника податку (підпункт 78.1.1 пункту 78.1 статті 78 р. ІІ Податкового кодексу).

У який термін починається перевірка у зв’язку з припиненням діяльності юрособи?

Відповідно до пункту 11.3 р. ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом ДПСУ від 09.12.2011 р. №1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів», перевірка у зв’язку з припиненням діяльності юридичної особи призначається та розпочинається у такі строки:

протягом 10-ти робочих днів з дати публікації повідомлення про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, у разі ліквідації юридичної особи за рішенням засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу;

протягом місяця після одержання документа, що надійшов до органу ДПС першим, в інших випадках.

За яким номером телефону і в які години можна звернутися на «Пульс податкової»?

Телефон «гарячої лінії» «Пульс податкової»: (044) 284-00-07. Громадяни можуть звернутися зі скаргою на неправомірні та протиправні дії працівників органів ДПС з 8.30 до 19.30. У неробочий час вмикається інтерактивний автовідповідач.

Лінію побудовано за принципом зворотного зв’язку із платниками та громадянами: у будь-якому випадку вам зателефонують і повідомлять, чи підтвердилась інформація, яких заходів вжито.

Як визначаються звичайні ціни юридичними особами — платниками єдиного податку у випадку безоплатного отримання товарів (робіт, послуг)?

Юридичні особи — платники єдиного податку визначають звичайні ціни до 1 січня 2013 року у порядку, передбаченому п. 1.20 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», а з 1 січня 2013 року — за правилами, визначеними ст. 39 Податкового кодексу України. Звичайні ціни застосовуються юридичними особами — платниками єдиного податку за умови безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Чи підлягають обов’язковій реєстрації платником ПДВ платники єдиного податку третьої і четвертої групи за ставкою 5% у разі перевищення обсягів постачання товарів/послуг за останні 12 календарних місяців 300 тис. гривень?

Узагальнюючою податковою консультацією щодо окремих питань, пов’язаних із реєстрацією осіб, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, як платників податку на додану вартість та повторної реєстрації осіб як платників податку на додану вартість, затвердженою наказом ДПСУ від 20.02.2012 р. №131, визначено, що при перевищенні сукупних обсягів постачання товарів/послуг за останні 12 календарних місяців 300 тис. грн платники єдиного податку третьої і четвертої груп, що застосовують ставку 5%, обов’язковій реєстрації як платники податку на додану вартість не підлягають.

Чи оподатковуються відсотки, які банк нараховує неприбутковій організації на залишки коштів на поточному рахунку?

Відсотки, які банк нараховує неприбутковій організації на залишки коштів на розрахунковому рахунку, звільняються від оподаткування лише у разі залучення банком таких коштів на підставі одного з таких договорів:

договір банківського рахунка;

договір банківського вкладу (депозиту) з видачею ощадної книжки;

договір банківського вкладу (депозиту) з видачею ощадного (депозитного) сертифіката;

договір банківського вкладу (депозиту) з видачею іншого документа, що підтверджує внесення грошової суми або банківських металів і відповідає вимогам, установленим законом, іншими нормативно-правовими актами у сфері банківської діяльності (банківськими правилами) та звичаями ділового обороту.

Чи враховується під час обчислення податку на прибуток фактична вартість остаточно забракованої продукції?

Відповідно до пункту 138.7 статті 138 Податкового кодексу України фактична вартість остаточно забракованої продукції не включається до складу витрат платника податку, крім втрат від браку, які складаються з вартості остаточно забракованої з технологічних причин продукції (виробів, вузлів, напівфабрикатів) та витрат на виправлення такого технічно неминучого браку, в разі реалізації такої продукції. Норми втрат/витрат встановлюються Кабінетом Міністрів України. Платник податку має право самостійно визначати допустимі норми технічно неминучого браку в наказі по підприємству за умови обґрунтування його розміру. Такі самостійно встановлені платником податку норми діють до встановлення відповідних норм Кабміном України.

Отже, вартість продукції (виробів, вузлів, напівфабрикатів), забракованої з технологічних причин та після додаткових витрат на виправлення такого браку реалізованої, враховуються під час визначення податку на прибуток. Фактична вартість остаточно забракованої продукції не включається до складу витрат платника податку.

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»