• Посилання скопійовано

Продаж культурних цінностей на публічних торгах (аукціонах) з дотриманням вимог ст. 210 ПКУ

Лист ДПСУ від 23.03.2012 р. №10272/В/10-1114/1314 «Про розгляд запиту»

ДПС відповіла на запит щодо порядку застосування положень ст. 210 ПКУ організаторами публічних торгів (аукціонів) та порядку проведення аукціону.

У разі продажу культурних цінностей на публічних торгах (аукціонах) його організатор прирівнюється з метою оподаткування до дилера згідно з п. 210.2 ст. 210 ПКУ. Але спеціальна схема оподаткування маржинального прибутку, отриманого дилером, застосовується при постачанні культурних цінностей з урахуванням обов’язкового дотримання вимог ст. 210 ПКУ, а саме:

1) відповідні цінності були поставлені йому однією із зазначених нижче осіб:

-- особою, що не зареєстрована як платник податку;

-- платником податку, якщо операція з постачання ним таких культурних цінностей звільняється від оподаткування або не підлягає оподаткуванню;

-- платником податку, якщо цим платником податку при постачанні культурних цінностей був нарахований податок за маржинальною схемою;

-- авторами культурних цінностей чи їхніми правонаступниками.

Маржинальна схема може застосовуватися дилером до операцій з постачання на митній території України культурних цінностей, ввезених дилером у митному режимі імпорту.

При цьому дилер, що придбаває культурні цінності у зазначених вище осіб, не має права на податковий кредит (п. 210.6 ст. 210 ПКУ);

2) перелік цінностей обмежується товарами, що належать до товарних позицій за кодами 9701 -- 9706 згідно з УКТ ЗЕД.

Платник податку, який придбаває культурні цінності у дилера, що застосовує маржинальну схему, не має права вимагати податкову накладну та відносити до податкового кредиту суму податку, сплаченого на маржинальний прибуток.

Дилер зобов’язаний вести окремий податковий облік операцій з придбання та постачання культурних цінностей та окремий облік операцій з придбання та постачання інших товарів/послуг, до яких застосовується загальний режим оподаткування (п. 210.8 ст. 210 ПКУ).

Тобто якщо предмети аукціону -- це культурні цінності, вони обкладаються ПДВ у порядку, встановленому ст. 210 ПКУ. У разі продажу чи реалізації на аукціоні культурних цінностей базою обкладення ПДВ у дилера (аукціони Кодексом визначаються як дилери) є маржинальний прибуток (п. 210.5 ст. 210 ПКУ).

При цьому госпсуб’єкти, які здійснюють діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату, не звільняються від обкладення податком на прибуток підприємств (пп. 2.10 п. 2 абз. 6 п. 154.6 ст. 154 ПКУ).

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»