• Посилання скопійовано

Компенсація з бюджету середнього заробітку: чи потрібно сплачувати податки і коли?

Розглянемо все почергово і дізнаємося думку ДФСУ

Компенсація з бюджету середнього заробітку: чи потрібно сплачувати податки і коли?

Сьогодні дуже часто запитують бухгалтери, а чи правильним буде не сплачувати ПДФО, ЄСВ і військовий збір при виплаті середнього заробітку мобілізованим працівникам, на яких за кожен місяць підприємство надає заявки щодо фінансування коштів з бюджету і отримує ці компенсації? 

Також багато питань сьогодні виникає і про сплату податків у зв’язку із зупиненням фінансування середнього заробітку оскільки сплинув рік мобілізації і поки що на більший період виплати в Постанові № 105 не передбачені.

Розглянемо все почергово і дізнаємося думку ДФСУ. 

ЗМІНИ ДО КЗпП

11 червня 2015 р., відповідно до прийнятого 14.05.2015 р. Закону № 433 «Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо питань соцiального захисту громадян України, якi проходять вiйськову службу пiд час особливого перiоду», набрали чинності зміни до КЗпП.

ПЕРШЕ. Працівники підлягають звільненню у разі їх призову або вступу на вiйськову службу, направлення на альтернативну (невiйськову) службу, крiм випадкiв, коли за працiвником зберiгаються мiсце роботи, посада вiдповiдно до частин третьої та четвертої статтi 119 КЗпП.

Отже, звільнення призовників залишили, але не на особливий період. В особливий період такий призов або вступ на військову службу зберігає посаду і середній заробіток. Крім того, такий середній заробіток підлягає компенсації з бюджету… Але оскільки досі до Постанови КМУ № 105 не внесені зміни щодо можливого фінансування середнього заробітку призовників, виплата такої середньої зарплати здійснюється коштами підприємства і має оподатковуватися ПДФО, ЄСВ і ВЗ на загальних підставах. Після внесення змін і їх набрання чинності у Постанову КМУ № 105 повернути такі кошти підприємство зможе, починаючи з червня 2015 р. і відповідно проведе корегування податків.

ДРУГЕ. Середня заробітна плата для усіх працівників, які проходять службу (резервісти, військовозобов’язані) зберігається вже до дня фактичної демобiлiзацiї або особливого періоду, а не до оголошення рiшення про демобiлiзацiю, але не бiльше одного року! 

При цьому нарахована середня заробітна плата УСІМ зазначеним вище працівникам компенсується з бюджету в Порядку № 105, до якого також ніяких змін не було внесено досі. 

На це також звертає увагу і ДФСУ у своєму листі від 07.09.2015 р. №19141/6/99-99-17-03-03-15.

Отже, якщо мобілізований працівник продовжує нести службу більше ніж рік, підприємство продовжує виплату середнього заробітку обов’язково, але вже власними коштами. Така середня зарплата буде оподатковуватися на загальних підставах і ПДФО, і ЄСВ, і військовим збором.

Після внесення змін і їх набрання чинності у Постанову КМУ № 105 повернути такі кошти підприємство зможе, починаючи з червня 2015 р. і відповідно проведе корегування податків.

ТРЕТЄ. Для контрактників також прописали зміни. Якщо до 11 червня за ними зберігалась посада і середній заробіток до закінчення строку дії контракту, який виплачувався тільки коштами підприємства (без права на компенсацію з бюджету), то відтепер і контрактникам також будуть повертати середній заробіток з бюджету до дня закінчення строку дії контракту.

Автор звертає увагу, що вже є проект постанови КМУ про внесення відповідних (вище зазначених) змін до Постанови КМУ № 105, залишилось їх дочекатися в дії!

Щодо необхідності сплачувати ПДФО, ЄСВ і військовий збір на суми виплаченого середнього заробітку, на які кошти ще не отримано у вигляді компенсації, але підприємство їх чекає на підставі поданих заявок, то обираючи обережний підхід та враховуючи черговий лист ДФСУ все з тим же висновком, робимо висновок: виплата середнього заробітку 2 рази на місяць оподатковується  ПДФО, ЄСВ і військовим збором на загальних підставах. Після отримання компенсації з бюджету підприємство проводить необхідний  перерахунок податків. 

Якщо ж підприємство вміє читати діюче законодавство і норми Постанови КМУ № 105 розуміють так само як вони написані (а не шляхом авансування податками держави, а потім можливого корегування сум), тоді виплата такого середнього заробітку має проводитися без сплати податків, оскільки така виплата вже є компенсацію, яку підприємство отримає з бюджету. 

Автор звертає увагу, що звільнення від оподаткування середнього заробітку прямо ніяк не залежить від проведеного або не проведеного фінансування коштів бюджетом, оскільки така середня заробітна плата і є компенсацією, яку не сьогодні, так завтра підприємство все одно отримає і поверне свої кошти. То навіщо авансувати податками бюджет? 

Тетяна Мойсеєнко

Джерело: Dominanta

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»