• Посилання скопійовано

Рентна плата за спецвикористання лісових ресурсів: особливості справляння у 2018 році

ДФСУ надала методичні рекомендації щодо особливостей адміністрування рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у 2018 році

Рентна плата за спецвикористання лісових ресурсів: особливості справляння у 2018 році

Хто є платниками рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у 2018 році?

ДФСУ у листі від 01.02.2018 р. №3000/7/99-99-12-03-04-17 нагадує, що платниками рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів є лісокористувачі, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціальних дозволів (лісорубних або лісових квитків) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами.

Водночас умови спеціального використання лісових ресурсів визначено Порядком спеціального використання лісових ресурсів та Порядком № 761 зі змінами та доповненнями, згідно з якими спеціальне використання лісових ресурсів здійснюється на підставі лісорубного або лісового квитків. Лісовий квиток видається щороку на підставі лімітів використання лісових ресурсів під час заготівлі другорядних лісових матеріалів.

 

Особливості сплати та звітності з рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів у 2018 році

Лісокористувачі щокварталу складають податкову декларацію з рентної плати та сплачують рівними частинами від суми рентної плати, зазначеної в отриманих лісорубних квитках (спеціальних дозволах), протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання податкової декларації, виданих у відповідному календарному році, крім сум, сплачених згідно з пп. «а» і «б» пп. 256.11.6  ПКУ, а саме:

- лісокористувачами, якими до отримання лісорубних та лісових квитків рентна плата вноситься в каси суб’єктів лісових відносин, які їх видають:

  • фізичних осіб, а також ФОП, яким видано лісорубні та лісові квитки;
  • лісокористувачами (крім фізичних осіб, фізичних осіб – підприємців, яким видано лісові квитки), у яких сума рентної плати в лісорубному чи лісовому квитках не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня року, в якому сплачується Рентна плата;

- лісокористувачами з іншої області, які сплачують рентну плату повністю до видачі їм спеціального дозволу за місцезнаходженням лісової ділянки, на якій здійснюється заготівля деревини.

Законом № 2245-VIII внесено зміни до ст. 256 ПКУ та збільшено ставки рентної плати на 16,8% (порівняно з чинними у 2017 році),  які застосовуються при обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати за результатами господарської діяльності у 2018 році. Зазначена норма діє з 1 січня 2018 року.

Платники рентної плати обчислюють суму рентної плати наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 719 (у редакції наказу Мінфіну від 07.11.2016 р. №927 із змінами, внесеними наказом Мінфіну від 31.05.2017 р. № 545).

Податкові декларації подаються за місцезнаходженням лісової ділянки.

Граничними термінами подання податкової звітності та сплати податкових зобов’язань з рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів є:

  • за ІV квартал 2017 року ­– 9 та 19 лютого 2018 року відповідно;
  • за I квартал 2018 року – 10 та 18 травня 2018 року відповідно;
  • за ІІ квартал 2018 року – 9 та 17 серпня 2018 року відповідно;
  • за ІІІ квартал 2018 року – 9 та 19 листопада 2018 року відповідно.

***

Читайте також:

Рентна плата за спеціальне використання води: хто, коли та скільки сплачує? 

Рентна плата за користування надрами: особливості сплати у 2018 році 

ДФСУ про особливості справляння у 2018 році рентної плати за користування радіочастотним ресурсом 

Строки звітування та сплати рентної плати за спецвикористання води у 2018 році 

Екологічний податок та рентна плата – 2018: що змінилося? 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»