• Посилання скопійовано

Порядок повернення зайво сплачених податків змінився. Його приведено у відповідність до норм ПКУ

Зокрема, забезпечено можливість повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в СЕА ПДВ у порядку, визначеному п. 200-1.5 ПКУ

Порядок повернення зайво сплачених податків змінився. Його приведено у відповідність до норм ПКУ

Мінфін наказом від 06.04.2018 р. №417(зареєстрований в Мін'юсті від 27.04.2018 р. за №533/31985) затвердив зміни до Порядку взаємодії територіальних органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань.

Необхідність внесення змін до чинного наказу зумовлена внесенням змін до ПКУ на підставі Закону № 1797-VIII  та до Бюджетного кодексу України на підставі Закону № 1789.

Таким чином, Порядок приводять у відповідність до чинного законодавства. А саме:

1) Уточнено в заголовку, що порядок стосуватиметься також повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум пені.

2) Забезпечено можливість повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в СЕА ПДВ у порядку, визначеному п. 200-1.5 ПКУ. 

Так, у разі повернення надміру сплачених податкових зобов'язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунку платника податку в СЕА ПДВ у порядку, визначеному п. 200-1.5 ПКУ, такі кошти підлягатимуть поверненню виключно на рахунок платника в СЕА ПДВ. У разі ж його  відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених ПЗ з ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів - шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.

3) Удосконалено процедуру повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до місцевих бюджетів населених пунктів Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень.

У разі повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до місцевих бюджетів населених пунктів Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, перелік яких затверджений КМУ, орган ДФС передає висновки згідно з реєстром висновків за платежами, належними місцевим бюджетам, та платежами, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами, для погодження Донецькій або Луганській обласній військово-цивільній адміністрації;

4) Додаток 1 "Висновок про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені" викладено в новій редакції.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 21.05.2018 р. не опублікований.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»