• Посилання скопійовано

Уряд підкоригував порядок функціонування єдиного рахунка

Внесено зміни до Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 35-1 ПКУ центральними органами виконавчої влади

Уряд підкоригував порядок функціонування єдиного рахунка

Кабмін постановою від 31.03.2021 р. № 290 вніс зміни до Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 35-1 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади. Постанову №290 було опубліковано в Урядовому кур'єрі від 03.04.2021 №64. Відповідно зміни почали діяти з 3 квітня.

Зокрема, уточнено, що:

1. Інформація про реквізити єдиного рахунка розміщується на офіційному вебпорталі ДПС, Казначейства, Єдиному державному вебпорталі електронних послуг "Портал Дія", а також є доступною платнику в Електронному кабінеті.

2. ДПС засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС веде єдину картку платника, включеного до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

3. Для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, на єдиний рахунок у національній валюті зараховуються:

  • кошти, сплачені платником з поточного та інших рахунків у банку;
  • кошти, стягнуті з рахунків платника в банку органами ДПС;
  • кошти, стягнуті у межах виконавчого провадження за податками і зборами, єдиним внеском та іншими платежами, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, що надійшли з депозитних рахунків органів державної виконавчої служби;
  • помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання та пені у порядку, визначеному статтею 43 Кодексу;
  • помилково та/або надміру сплачені суми єдиного внеску.

4. Якщо на єдиний рахунок надійшли кошти від юридичної чи фізичної особи, яка не є платником, включеним до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, або від платника, якого ДПС не може ідентифікувати з інформації про рух коштів на єдиному рахунку, такі кошти повертаються ДПС на рахунок у банку, через який здійснено таке зарахування.

5.  У разі сплати грошових зобов’язань (зобов’язань з єдиного внеску) до закінчення граничного строку подання відповідної податкової декларації (розрахунку з єдиного внеску) за податковий (звітний) період (календарні: місяць, квартал, півріччя, три квартали, рік), що передує даті включення платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, суми таких коштів зараховуються в рахунок погашення грошових зобов’язань і пені, зобов’язань з єдиного внеску, самостійно визначених платником та/або визначених за результатами контрольно-перевірочної роботи за одним і тим самим видом доходів державного та/або місцевих бюджетів, у частині зобов’язань з єдиного внеску - до бюджетів Пенсійного фонду України та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, за якими такі кошти обліковуються.

6. Якщо в інформації про рух коштів на єдиному рахунку відображені кошти юридичної чи фізичної особи, яка не є платником, включеним до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, або кошти платника, якого ДПС не може ідентифікувати, такі кошти підлягають поверненню. Для виконання такої операції ДПС або уповноважений територіальний орган ДПС формує та надсилає Казначейству електронний розрахунковий документ, оформлений згідно з вимогами Національного банку.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»