• Посилання скопійовано

Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС з 1 липня – не буде! (оновлено)

За словами депутата Железняка, скасування мораторію на перевірки ДПС та на фінштрафи, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП ФОПами з 1 липня не відбудеться. А от Южаніна вказує, що це повʼязано тільки з відсутністю засідань ВРУ у червні

Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС з 1 липня – не буде! (оновлено)

Раніше влада дуже поспішала зі скасуванням мораторію на перевірки ДПС та на фінштрафи, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП ФОПами. А ВРУ вже прийняла відповідний законопроєкт №8401 у І читанні.

Бізнес надсилав багато листів до Уряду та  була навіть створена петиція до Президента України щодо накладання вето на цей законопроєкт – аде це нічого не змінило. 

Гетманцев окремо ще й наголошував, що всі адекватні, нормальні люди, включаючи бізнес, підтримують це рішення, оскільки податки сплачуються армії за власну безпеку, за власне майбутнє. Безперечно, є невдоволені таким рішенням, однак йому важко пояснити їхню позицію.

 

Дату переносять, на коли – невідомо

І ось у понеділок, 12 червня, Железняк у своєму Телеграм-каналі виклав пост, за змістом якого виходить, що скасування спецгрупи ЄП, скасування пільги зі сплати ЄП для І та ІІ груп, відновлення проведення документальних перевірок ДПС та повернення штрафних санкцій за порушення використання РРО переносять на невизначений термін.

Зате днем раніше голова комітету Гетманцев в коментарях до іншого свого повідомлення (теж у Телеграм) написав про 1 серпня – щоправда це буда лише коротка відповідь на питання читача; хоча б окремого посту про це у Гетманцева все одно немає.

А коли про це задали питання Железняку, він написав, що все одно не знає точної дати.

 

Зате з'явились деталі від Южаніної...

Поки Гетманцев та Железняк не можуть дати чіткої відповіді щодо перенесення строків набрання чинності законопроєкту 8401, Южаніна (також у Телеграм) навела деталі.

 

У червні засідань Верховної Ради більше не планується, а тому законопроєкт фізично не буде можливості прийняти депутатам в залі. 

 

У пості вона підкреслила: "Новина, яку чимало людей сприйняли так, ніби 8401 не приймуть взагалі і можна зітхнути з полегшенням. 

На жаль, ні. Не з нинішньою владою. 

8401 набере чинності не з 1 липня, а  наприклад, з 5 чи 7 липня 2023 року. 

Тобто питання лише в даті."

 

Що тепер робити? (Із відмовою від спецгрупи та переходу на звичайні групи ЄП)

ДПС вже вказувала, що новостворені СГ, які з дати держреєстрації обрали спецгрупу ЄП, можуть перейти з 01.07.2023 на ставку ЄП у розмірі 5% за умови подання заяви про зміну ставки ЄП не пізніше ніж 15 червня 2023 року.

Навіть якщо ВРУ на місяць перенесе початок дії норм законопроєкту №8401, то, не подавши заяви, ці ФОП перейдуть на загальну систему і не зможуть повернутись на ЄП аж до 4 кварталу. Тож краще про це подумати заздалегідь.

Це ж стосується й тих, хто перебував на загальній системі до спецгрупи та бажає залишитися на ЄП.

***

UPD_13/06/2023

За інформацією Гетманцева, розроблено для платників податків чіткі перехідні правила під час переходу зі сплати 2% ЄП на сплату інших податків та встановлено мораторій на певні види перевірок. Скасування податкових пільг перенесено на 1 серпня.

***

Читайте також

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»