• Посилання скопійовано

Автоматичний перехід зі спецгрупи ЄП, наслідки з ПДВ та податку на прибуток: правки до законопроєкту №8401

Платників спецгрупи з 1 серпня 2023 року автоматично переведуть на систему, на якій вони перебували до обрання спецгрупи. Новостворені СГ, які з дня держреєстрації обрали спецЄП, з 1 серпня 2023 року автоматично вважаються платниками ЄП ІІІ групи за ставкою 5%

Автоматичний перехід зі спецгрупи ЄП, наслідки з ПДВ та податку на прибуток: правки до законопроєкту №8401

Ми вже писали, що скасування мораторію на перевірки ДПС та на фінштрафи, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП ФОПами з 1 липня не відбудеться. Але це повʼязано тільки з відсутністю засідань ВРУ у червні. Але за минулий тиждень до цього законопроєкту було запропоновано більше 1900 правок.

Наразі Железняк навів оновлену порівняльну таблицю до проєкту з правками від Гетманцева. Коротко ми наводили ці зміни тут.

Так, серед іншого, проєктом передбачено скасувати єдиний податок за ставкою 2%. Дата відома - 1 серпня 2023 року. 

1. Платники спецЄП з 1 серпня 2023 року автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання спецЄП.

2. Новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали спецЄП, з 1 серпня 2023 року автоматично вважаються платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 5%.

3. Для платників податків, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВ та з 1 серпня 2023 року автоматично відновлено права та обов’язки платника ПДВ;

  • тимчасово до 1 листопада 2023 року за операціями з постачання товарів на митній території України, придбаних та/або ввезених на митну територію України з ПДВ у період перебування на спецЄП, базою оподаткування ПДВ є позитивна різниця між ціною постачання товарів та ціною їх придбання (з ПДВ) та/або ввезення на митну територію України (з ПДВ);
  • та товарами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ до початку застосування спецЄП, які використані (поставлені, реалізовані) в період застосування спецЄП, необхідно до 01 жовтня 2023 року нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пункту 198.5 ПКУ. При цьому база оподаткування при нарахуванні податкових зобов’язань за необоротними активами визначається, виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на перше число місяця, протягом якого вони були використані (поставлені, реалізовані), а у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи зі звичайної ціни, а за товарами - виходячи з вартості їх придбання.

4. Оподаткування податком на прибуток підприємств платників податку, які тимчасово перейшли на сплату спецЄП та з 01 серпня 2023 року повертаються на сплату податку на прибуток підприємств, здійснюється з урахуванням таких особливостей

4.1 Платники складають та подають податкову декларацію з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком з початку 2023 календарного року. При цьому результати діяльності за періоди перебування на сплаті єдиного податку не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, зазначеного у підпункті 134.1.1 ПКУ, з урахуванням положень підрозділу 4 цього розділу для платників податку на прибуток, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну.

4.2 Для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період – 2022 рік не перевищує 40 мільйонів гривень, встановлюється у 2023 році річний звітний період.

Для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період – 2022 рік перевищує 40 мільйонів гривень, у 2023 році встановлюється квартальний базовий звітний період.

4.3 Ообсяг річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) платника податку на прибуток підприємств для цілей застосування підпункту 39.2.1.7підпункту 134.1.1 пункту 134.1 та пункту 137.5 ПКУ обчислюється за весь звітний 2023 рік, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за періоди такого року, в яких такий платник податку перебував на сплаті єдиного податку.

4.4 Платники податку для цілей розрахунку амортизації відповідно до положень підпункту 138.3.1 ПКУ  враховують суму залишкової вартості основних засобів та нематеріальних активів, які були введені в експлуатацію до переходу на сплату єдиного податку та під час сплати такого єдиного податку, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень статті 138 розділу III ПКУ (у тому числі під час перебування на сплаті єдиного податку).

Cтроки корисного використання (експлуатації) основних засобів та нематеріальних активів визначаються з урахуванням мінімально допустимих строків амортизації згідно зі статтею 138 цього ПКУ та дати введення таких необоротних активів в експлуатацію до переходу платника на сплату єдиного податку або під час сплати такого єдиного податку. При цьому при визначенні мінімально допустимих строків амортизації щодо введених в експлуатацію основних засобів до переходу платника податку на сплату єдиного податку враховуються також положення пункту 43-1 підрозділу 4 розділу ХХ цього ПКУ.

4.5 Для цілей застосування у 2023 році пункту 140.2 статті 140 ПКУ:

  • не враховуються нараховані у бухгалтерському обліку під час перебування на сплаті єдиного податку проценти за кредитами, позиками та іншими борговими зобов’язаннями, що виникли за операціями з нерезидентами;
  • не враховуються суми фінансових витрат за даними фінансової звітності та суми амортизаційних відрахувань за період перебування на сплаті єдиного податку;
  • сума боргових зобов’язань, що виникли за операціями з нерезидентами, та сума власного капіталу визначається як середнє арифметичне значень таких боргових зобов’язань та відповідно власного капіталу на початок звітного періоду визначення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та кінець відповідного звітного податкового періоду з цього податку з урахуванням процентів, зазначених у пункті 140.3 цієї статті.

4.6 Для цілей застосування у 2023 році підпунктів 140.5.4 та 140.5.51 ПКУ не враховується вартість придбаних або реалізованих товарів (робіт, послуг) у періоди перебування на сплаті єдиного податку.

4.7 Для цілей застосування у 2023 році підпункту 140.5.7 ПКУ не враховується сума роялті, відображена у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку за періоди перебування на сплаті єдиного податку.

4.8 Для цілей застосування у 2023 році підпункту 140.4.6 ПКУ не враховуються суми дооцінки та уцінки, враховані у фінансовому результаті до оподаткування на інструменти власного капіталу, перекласифіковані у фінансові зобов’язання відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності за періоди перебування на сплаті єдиного податку.

4.9 Платники податку на прибуток підприємств, які тимчасово перебували на сплаті спецЄП та які станом на 31 липня 2023 року сплачували єдиний податок, визначають податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) період (періоди) починаючи з 1 липня 2023 року. У разі сплати єдиного податку за липень 2023 року такі кошти вважаються надміру сплаченими сумами грошового зобов'язання і підлягають поверненню такому платнику в порядку, визначеному статтею 43 ПКУ .

5. Справляння єдиного податку платниками, які до 1 серпня 2023 року перебували на спецЄП, здійснюється з урахуванням таких особливостей:

5.1 Платники податків, які перебували на спецЄП станом 31 липня 2023року і до переходу на спецЄП були платниками єдиного податку, з 1 серпня 2023 року автоматично вважаються платниками єдиного податку тієї групи єдиного податку, на якій вони перебували до моменту переходу на спецЄП. Дохід, отриманий у період перебування на спецЄП, не включається до обсягу доходу, визначеного для відповідної групи платників єдиного податку.

5.2 Вимоги, встановлені пунктом 291.4 ПКУ для відповідної групи платників єдиного податку щодо кількості осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, мають бути виконані до першого числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому платники податку втратили право або самостійно відмовились від використання спецЄП.

 Обмеження, встановлені пунктами 291.5 та 291.51 ПКУ, для платників єдиного податку, мають бути виконані до першого числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому платники податку втратили право або самостійно відмовились від використання спецЄП.

5.3 Встановити, що у 2023 звітному році обсяг доходу для відповідної групи платників єдиного податку, встановлений пунктом 291.4 ПКУ, визначається пропорційно кількості календарних місяців, протягом яких платником єдиного податку не застосовувались спецЄП.

5.4 Встановити, що у 2023 звітному році суб'єкти господарювання, які у 2023 році використовували спецЄП та втратили право або самостійно відмовились від його використання та були переведені на сплату інших податків і зборів  або щодо яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, мають право у 2023 році повторно здійснити перехід (обрати) спрощену систему оподаткування, в тому числі у разі повторної протягом 2023 року державної реєстрації фізичною особою – підприємцем шляхом подання заяви за загальною процедурою.

 При цьому у разі подання заяви до 01 вересня 2023 року такий суб'єкт господарювання вважається платником єдиного податку з 01 серпня 2023 року (крім єдиного податку третьої групи зі ставкою 3%, якщо така особа на 01 серпня 2023 року не зареєстрована платником ПДВ).

5.5 Встановити, що у 2022-му та 2023 роках при визначені розміру податкового боргу для застосування підпункту 8 підпункт 298.2.3 ПКУ для платників єдиного податку першої або другої групи не включаються суми податкового боргу, що виникли за податкові періоди з 01 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»