• Посилання скопійовано

З 1 березня діятиме Закон про «косметичні» зміни до ПКУ (стосуються акцизу, податку на прибуток та ПДВ)

8 лютого Президент підписав Закон №3553. Ним буде усунуто невідповідність у кодуванні товарів, у т.ч. підакцизних, та запропоновано уникнення ускладнень під час адміністрування ПДВ, акцизу та податку на прибуток. 13 лютого Закон опубліковано в "Голосі України"

З 1 березня діятиме Закон про «косметичні» зміни до ПКУ (стосуються акцизу, податку на прибуток та ПДВ)

Нагадаємо, що 16 січня ВРУ прийняла у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №10321-1 про внесення змін до ПКУ щодо приведення деяких норм у відповідність до Закону про Митний тариф України та уточнення окремих положень.

Ним пропонується усунути невідповідність у кодуванні товарів, у тому числі підакцизних, та уникнути ускладнень під час адміністрування податку на додану вартість, акцизного податку, податку на прибуток підприємств та податку на доходи фізичних осіб.

8 лютого Президент підписав відповідний Закон №3553. З текстом Закону можна ознайомитися тут. Його опубліковано в "Голосі України" 13 лютого. Тож він запрацює з 1 березня.

Передбачається, що він набере чинності з першого числя місяця, наступного за місяцем опублікування.

Крім того, законопроєктом передбачено зміни до Податкового кодексу України щодо:

  • внесення технічних правок щодо заміни поняття «основні фонди» поняттям «основні засоби»;
  • виключення із переліку ставок з податку на прибуток підприємств, які застосовуються до доходів нерезидентів, ставки 20%, яка застосовувалася до доходів нерезидентів за виробництво та/або розповсюдження реклами, у зв’язку із виключенням з Кодексу положення щодо оподаткування таких доходів. Відповідні зміни внесено Законом України від 03.06.2021 №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» та набули чинності з липня 2021 року;
  • заміни поняття «статутний фонд» поняттям «статутний капітал»;
  • приведення термінології у відповідність до законодавства про реабілітацію у сфері охорони здоров’я щодо заміни слів «реабілітаційна установа» словами «реабілітаційний заклад» задля зрозумілого та однозначного трактування норм права.

Докладний аналіз змін наведемо в окремій аналітиці після появи підписаного Президентом Закону.

***

Читайте також: Зміни до ПКУ, які діятимуть з 1 березня: аналіз Закону №3553

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»