• Посилання скопійовано

Бізнес обговорив з Гетманцевим актуальні майбутні податкові зміни

9 лютого було проведено зустріч бізнесу з Гетманцевим. Під час зустрічі було обговорено низку актуальних для бізнесу податкових питань. Зокрема, реформування системи оподаткування персональних доходів

Бізнес обговорив з Гетманцевим актуальні майбутні податкові зміни

9 лютого відбулася зустріч Податкового комітету Європейської Бізнес Асоціації з Данилом Гетманцевим, Головою Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, для обговорення актуальних для бізнесу податкових питань. Про це розповідає сайт ЄБА.

 

Реформування системи оподаткування персональних доходів. Прогресивна шкала ПДФО. Оподаткування домогосподарств

На переконання пана Гетманцева, прогресивна шкала оподаткування – це економічно обґрунтований підхід, що відповідає практиці європейських країн та був відображений у Національній стратегії доходів до 2030 року. Водночас застосування прогресивної шкали ускладнює адміністрування та потребує загального декларування. До того ж обговорювати це питання варто в контексті ширшого реформування системи оподаткування доходів та після завершення першого етапу НСД (який охоплює 2024 - 2025 рр.): реформування фіскальних органів, підвищення якості адміністрування та довіри платників. Перед змінами системи оподаткування мають відбутися зміни в контексті диджиталізації та підвищення довіри до податкових органів. Наразі, як повідомив пан Гетманцев, зарано обговорювати рівень ставок та градації шкали, і до цього питання законодавці повернуться пізніше. Ймовірно, після війни.

Питання оподаткування домогосподарств найближчим часом не розглядатиметьсяь, адже така концепція суперечить нашим зобов’язанням перед міжнародними партнерами. У законопроєкті №10166 про оподаткування самозайнятих осіб також поки що мало шансів для подальшого руху з тієї ж причини, адже цей проєкт передбачає надання певних пільг і буде розглянутий у контексті реформи оподаткування доходів. Тож цього року немає перспектив для його прийняття.

 

Законопроєкти №10168-2 та №10169-2

Наразі триває підготовка законопроєктів №10168-2 та №10169-2 (вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів) до другого читання. Як повідомив пан Гетманцев, система електронного адміністрування ПДВ відстежуватиме походження товарів для цілей здійснення експорту. Водночас було вирішено відмовитися від прив’язки відшкодування ПДВ до факту повернення валютної виручки. Однак це питання ще дискутується на рівні КМ. Разом з тим пан Гетманцев вказав на майбутнє доопрацювання питань, пов’язаних із форвардними контрактами, та подальше залучення бізнесу до обговорень фінальних пропозицій.

 

Законопроєкт №10346

Бізнес озвучив стурбованість певними нормами законопроєкту, зокрема підставами для анулювання ліцензії. У компаній є перестороги, що внесення таких підстав, як встановлення контролюючими органами факту відсутності ліцензіата за місцезнаходженням, недопуску до перевірки, продажу алкоголю за відсутності акцизної марки на 1 пляшці / з порваною акцизною маркою на 1 пляшці, може потенційно бути використано для тиску на бізнес.

 

Законопроєкт №8137 про КІК

Данило Гетманцев погодився з необхідністю перенесення терміну подання податкової звітності за 2023 рік щодо КІК на 2025 рік у зв’язку з наближенням терміну подання податкової звітності щодо КІК (для юридичних осіб – контролерів до 1 березня 2024 року, а для фізичних осіб – контролерів до 1 травня 2024 року), адже при цьому деякі положення проєкту Закону №8137 досі не погоджені Міністерством фінансів – необхідно знайти можливість законодавчо врегулювати цю проблему у найкоротший термін.

 

Закон № 3173-ІХ 

Також було домовлено, що Данило Гетманцев звернеться до відповідних органів щодо причин невиконання строків підготовки проектів актів та виконання інших завдань, необхідних для забезпечення реалізації Закону України від 29 червня 2023 р. № 3173-ІХ  “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах”. Зокрема, йдеться про вимоги до технічного обладнання, які мають бути опубліковані завчасно. Адже це обладнання потрібно завозити з-за кордону, пройти його сертифікацію, атестацію – а це строки, налаштування спеціалістами, яких немає в Україні, тощо.

Дякуємо Данилу Гетманцеву та його команді за зустріч та можливість постійного діалогу!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»