• Посилання скопійовано

За яких умов у разі своєчасної сплати податків не на ті бюджетні рахунки не буде штрафу?

За позицією територіальних податківців, якщо раніше до платників у разі помилкової сплати податків застосовувався штраф, то тепер достатньо написати заяву до ДПС із проханням перекинути кошти на потрібний рахунок

За яких умов у разі своєчасної сплати податків не на ті бюджетні рахунки не буде штрафу?

Закон України від 23.02.2024 №3603 набрав чинності 16 березня цього року. Цим законодавчим документом передбачено низку змін в адмініструванні податку на прибуток, ПДВ, МПЗ, акцизного податку та майнових податків.

Про це повідомила журналістам начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик під час пресконференції. І хоча згаданий закон стосується багатьох податків, проте платникам не варто хвилюватися, оскільки нові норми мають скоріше уточнювальний характер та скеровані на полегшення умов платника податків.

Так, Закон України № 3603 скасував фінансову відповідальність за помилкову сплату податків не на ті бюджетні рахунки, однак за умови здійснення своєчасної оплати. І якщо раніше до платників у таких випадках застосовувалася штрафна санкція, то тепер, стверджує Ірина Столярик, достатньо написати заяву до контролюючого органу з проханням перекинути кошти на потрібний рахунок.

Також Закон України № 3603 розширив можливості комунікації платника з контролюючими органами. Уже з 16 червня цього року коннект між двома сторонами може відбуватися в режимі онлайн під час відеоконференції, зазначає очільниця служби. Зокрема, у такий спосіб може відбуватися розгляд матеріалів скарг чи матеріалів перевірок. А платник, своєю чергою, про бажання спілкуватися з податковою в онлайн-режимі повинен зазначити у тексті відповідної скарги чи запереченні. У разі згоди податкова надсилатиме повідомлення про дату, час та спосіб розгляду скарг чи заперечень до Електронного кабінету платника. 

Запроваджений закон має на меті також пришвидшити бюджетне відшкодування ПДВ суб’єктам господарювання. Уряд скоротив до 40 днів терміни проведення перевірок щодо визначення суми податку на додану вартість, яка підлягає бюджетному відшкодуванню з моменту подання декларації. Діятиме ця норма уже з 1 липня 2024 року.

Включити платника податків до Реєстру неприбуткових установ та організацій чи здійснити реєстрацію платника податку на додану вартість чи єдиного податку можна тепер не лише під час відкриття, тобто державної реєстрації нової юридичної особи чи ФОПа, але й під час внесення змін до відомостей про юридичну особу чи ФОПа. Для цього в заяві про держреєстрацію достатньо зробити відмітку про відповідний вибір (неприбуткова організація/платник ПДВ/ платник єдиного податку).

Положення Закону України № 3603 також розширюють можливості надання благодійної допомоги на користь органів місцевого самоврядування. Так, безоплатні передачі органам виконавчої влади окремих нематеріальних активів дозволено суб’єктам держсектору враховувати у податкових витратах в повній сумі, без обмеження лімітом 4 відсотки. На сьогодні, нагадала посадовець, витрати на надання допомоги неприбутковим організаціям обмежено 4 відсотками.

До позитивних змін Ірина Столярик відносить і скасування обмеження для платників МПЗ щодо строку на звернення для проведення звірки даних, який наразі становить лише тридцять днів з дня вручення ППР. Та одночасно нагадує платникам не зволікати зі сплатою погоджених сум МПЗ.

Також під час пресконференції головний податківець області ознайомила громадськість зі змінами щодо ПДФО та майнових податків, інформувала про особливості проведення податкових перевірок та відповіла на низку запитань журналістів, які стосувалися важливих тем для бізнес-спільноти Прикарпаття.

Наостанок Ірина Столярик традиційно подякувала усім платникам податків, які сумлінно виконують взяті на себе зобов’язання перед державою щодо сплати податків, а також запевнила, що податкова служба для чесного бізнесу є насамперед партнером, а не каральним органом.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»