• Посилання скопійовано

За яких умов за новими правилами штрафу за помилкову сплату податків не буде?

За законопроєктом №9662 скасовується штраф за помилкове зазначення у платіжках неправильного бюджетного рахунку (за умови своєчасної сплати), але це не всі вимоги. Про них докладно поговоримо далі

За яких умов за новими правилами штрафу за помилкову сплату податків не буде?

Ми вже писали, що 23 лютого ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №9662 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства.

Зараз вже опубліковано Закон № 3603. Його норми почнуть діяти з 16 березня, крім окремих.

Ним, для вирішення долі штрафу за сплату податків на помилковий рахунок, пункт 112.8 ПКУ буде доповнено новим підпунктом 112.8.8-1.

Нагадаємо, що п. 112.8 ПКУ визначає обставини, що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

За новим пп. 112.8.8-1 ПКУ  помилкова сплата платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов’язання до бюджету) буде новою обставиною для незастосування штрафу.

Але умовою підтвердження таких обставин є вчинення платником дій, передбачених статтею 43 ПКУ, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов’язань.

Відповідні норми було внесено і до п. 129.9 ПКУ щодо ненарахування пені в таких випадках.

Нагадаємо, що ст. 43 ПКУ встановлює правила повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені. Тож виходить, аби не було штрафів за сплату податку не на той рахунок, платник повинен подати заяву на повернення цих коштів?

Але невідомо, як при цьому кошти попадатимуть на правильний рахунок. Адже нормами нового Закону не встановлено механізму ані автоматичного перезарахування коштів, ані правил подання відповідної заяви на таке перезарахування. Тобто і в цьому питанні доведеться чекати розʼяснення, бо як практично працюватиме ця норма, наразі незрозуміло.

Також залишається питання щодо долі штрафів, які були вже нараховані платникам податків до початку дії норм Закону № 3603. Найімовірніше, таке звільнення стосуватиметься тільки нових випадків сплати на помилкові рахунки.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»