• Посилання скопійовано

Держпідприємництва висловилася щодо оновлення акцизних марок

Лист Держпідприємництва від 02.08.2012 р. №2232/0/20-12

Держпідприємництва розглянула проект постанови КМУ, якою передбачається запровадження марок акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також встановлення необхідності оновлення дизайну марки кожні два роки (лист від 02.08.2012 р. №2232/0/20-12).
Як альтернатива періодичній зміні дизайну марок акцизного податку автори листа пропонують розглянути можливість впровадження акцизних марок зі штрихкодом з певною комбінацією цифр або QR-коду, в якому міститься закодована інформація про виробника, сам товар та сплачений з цього товару податок, а також можливість отримання такої інформації на сайті ДПСУ щодо штрих- або QR-кода.
Це дозволить уникнути необхідності періодичного оновлення дизайну марок акцизного податку, бо головний акцент їх захисту буде зміщено із зовнішніх захисних елементів дизайну на інформацію, що міститься в інформаційних базах контролюючого органу.
Крім того, на адресу Держпідприємництва надійшли зауваження від учасників ринку, які звертають увагу на таке.
Проектом постанови передбачається обмеження терміну перебування в обороті продукції з марками акцизного податку попереднього зразка.
Це суперечить ч. 4 ст. 11 Закону про держрегулювання виробництва й обороту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, якою передбачено, що у разі зміни зразка марок акцизного податку вже куплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв та тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби перебувають в обороті до їх повної реалізації у межах терміну придатності до вживання.
Крім того, немає логічних обгрунтувань доцільності обмеження терміну перебування в обороті продукції з марками акцизного податку попереднього зразка, враховуючи, що марка є підтвердженням факту сплати податку до бюджету і не має кінцевого терміну обороту. Прийняття цієї норми матиме негативні економічні наслідки для суб'єктів господарювання у формі вилучення з торгових мереж підакцизної продукції та понесення збитків.
Також потребує економічного обгрунтування формування вартості виготовлення марки, бо проектом постанови передбачається її збільшення.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»