• Посилання скопійовано

Продаж алкоголю у кафе та ресторанах: які наслідки?

Запорізькі податківці розповіли, як уникнути порушення податкового законодавства власникам кафе та ресторанів

Продаж алкоголю у кафе та ресторанах: які наслідки?

Організація ресторанного бізнесу, інших закладів громадського харчування – справа особливо відповідальна. Вона чітко регулюється нормами законодавства, у тому числі податкового, - нагадує ДФС у Запорізькій області.

Продаж підакцизної продукції, торгівля через касовий апарат, облік товарних запасів, оформлення найманої праці – ці та інші аспекти діяльності потребують особливої уваги власників кафе, барів і ресторанів з огляду вимог дотримання законів.

Недбайливе ставлення до виконання законодавчо прийнятих правил не звільняє від відповідальності. Аби уникнути порушень або не допустити повторних, податківці розглянули основні норми.

 

За перше порушення порядку використання РРО – штраф 1 гривня, за наступні - 100% вартості товарів

Деякі підприємці нехтують правилами застосування РРО. Останнім часом в ході перевірок було виявлено чимало випадків подібних порушень серед запорізьких закладів громадського харчування.

Однак, бізнесмени мають знати таке: якщо за результатами фактичної перевірки співробітники фіскальної служби виявлять порушення у розрахункових операціях (п. 1 ст. 17 Закону про РРО), до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції, а саме:

Усі зміни щодо акцизів
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • Крім того, порушення порядку проведення розрахунків відповідно до КУпАП тягне за собою накладення адміністративного штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 34 до 85 грн і на посадових осіб – від 85 до 170 грн.за правопорушення, вчинене вперше, –  1 гривня;
  • за кожне наступне (виявлене в ході повторних перевірок) – 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

Якщо протягом року особа, яка здійснює розрахункові операції, повторно допустила аналогічні порушення, на неї накладається штраф від 85 до 170 грн, а на посадових осіб – від 170 до 340 грн.

 

Алкоголь на розлив – лише у закладах громадського харчування!

Згідно з чинним законодавством роздрібною торгівлею алкогольними напоями вважається діяльність з продажу алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших закладах громадського харчування.

Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється лише суб’єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб’єктів господарювання громадського харчування, суб’єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів.

Визначення терміну "підприємство громадського харчування" наведено у Правилах №219. При цьому, згідно з наказом Мінекономіки №309, у назві та тексті Правил 219 слова "громадське харчування" замінено словами "ресторанне господарство".

Суб’єкти господарської діяльності у сфері ресторанного господарства при облаштуванні закладу згідно з обраним типом (класом) повинні мати необхідні виробничі, торговельні та побутові приміщення, а також обладнання для приготування та продажу продукції. Вимоги, що пред’являються до виробничих, торговельних та побутових приміщень закладів (підприємств) ресторанного господарства, обладнання, інвентарю, переліку послуг, технологічних режимів виробництва продукції, встановлюються законодавством України.

Відкриття закладу узгоджується з органами місцевого самоврядування, установами державної санітарно-епідеміологічної служби в установленому законодавством порядку.

Отже, здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив має право тільки підприємство ресторанного господарства або спеціалізований відділ, що має статус суб’єкта господарювання громадського харчування, суб’єкта господарювання з універсальним асортиментом товарів за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та зареєстрованими видами економічної діяльності за кодами класифікації КВЕД-2010 – 56.10 – 56.30.

За порушення цих вимог (крім торгівлі безалкогольним пивом) застосовується штрафна санкція в розмірі 6800 грн.

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»