• Посилання скопійовано

Правила зберігання тютюнових виробів у виробництві та торгівлі

Податківці нагадують, що відомості про місце зберігання тютюнових виробів повинні бути внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання. Якщо порушити це правило, власнику такого товару загрожує штраф не менше 17 тис. гривень. Докладніше про це у свіжому листі ДФСУ

Правила зберігання тютюнових виробів у виробництві та торгівлі

Податківці у ІПК від 05.07.2018 р. №2972/6/99-99-12-01-01-15/ІПК нагадали, що алкогольні напої та тютюнові вироби повинні зберігатись у місцях зберігання, що внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання, незалежно від того, кому належить таке місце зберігання. Такі вимоги встановленні ст. 15 Закону №481 та п. 1.4 Порядку №251.

Місце зберігання - місце, яке використовується для зберігання спирту, або приміщення, яке використовується для зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, відомості про місцезнаходження якого внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

Єдиний державний реєстр місць зберігання - перелік місць зберігання, який містить відомості про місцезнаходження місць зберігання та відомості про заявників.

Якщо у вас немає внесеного до ЄДР місця зберігання тютюнових виробів, а операцію із ними ніяк не відмінити,  то такі тютюнові вироби можна передати на відповідальне зберігання тим, у кого таке зареєстроване місце є. Але не все так просто!

Податківці у цій консультації зазначають, що тютюнові вироби можуть бути передані на відповідальне зберігання суб’єктам господарювання, що мають приміщення для збереження алкогольних напоїв (тютюнових виробів), відомості про які внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання, на підставі цивільно-правових угод, метою яких є виникнення зобов’язань із надання послуг зі зберігання, за умови отримання ліцензій на оптову торгівлю на відповідний вид діяльності усіма учасниками господарських відносин.

Чому ліцензія потрібна саме на оптову торгівлю? Податківці нагадують, що реалізацією підакцизних товарів (продукції) є будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (14.1.212 ПКУ).

Тобто ліцензію на оптову торгівлю алкогольними або тютюновими товарами повинно мати не лише підприємство – власник таких товарів, а й підприємство, що здійснює відповідальне зберігання такої продукції.

 

Зверніть увагу на відповідальність!

Якщо махнути рукою на ці вимоги і продовжувати зберігати тютюнові вироби без реєстрації місця їх зберігання, можна натрапити на суттєвий штраф. 

Відповідальність за зберігання спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до Єдиного реєстру передбачена ст. 17 Закону №481. Вона передбачає за це порушення штраф у розмірі 100% вартості товару, який знаходиться в такому незареєстрованому місці зберігання, але не менше 17 тис. гривень.

Автор: Станіслав Горбовцов

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»