Податківці в індивідуальній консультації від 28.09.2018 р. №4197/6/99-99-12-01-01-15/ІПК зазначили, що вимоги щодо маркування алкогольних напоїв, зокрема, сидру та пива, встановлені статтею 11 Закону №481.
Згідно з абзацом двадцять першим частини другої статті 11 Закону №481 розлив сидру і перрі здійснюється у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,3 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,68 л, 0,7 л, 0,75 л, 0,8 л, 1,0 л і більше.
Таким чином, розлив сидру у тару місткістю 0,9 л, 0,95 л Законом №481 не передбачено.
А от щодо пива, то його розлив здійснюється виключно у передбачені діючими стандартами скляну тару, металеві банки із харчового алюмінію, полімерні пляшки ПЕТФ, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла, глазурованої кераміки, а також у алюмінієві бочки, бочки із нержавіючої сталі (кеги) та інші види тари згідно з чинною нормативною документацією (абзац двадцять другий частини другої статті 11 Закону №481). Тобто вимоги встановлено лише щодо матеріалу тари, а не до її об’єму.
Відповідно до цього, податківці у коментованій консультації зазначають, що Законом №481 не регламентовано місткості будь-якої тари при розливі пива. Отже, такий розлив може здійснюватись у тару будь якої місткості, в тому числі і місткістю 0.9 та 0.95 літри.
Відповідальність
За порушення норм Закону №481 (в тому числі порушення вимог щодо тари при розливі сидру чи пива) посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності.
Зокрема, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів, у разі розливу алкогольних напоїв у тару, не передбачену статтею 11 цього Закону, - 200% вартості виробленої (реалізованої) продукції (за оптово-відпускними цінами), але не менше 85 000 гривень (абзац двадцять другий частини другої статті 17 Закону №481).
Детальніше про відповідальність читайте тут.
***
Читайте також: Розлив вина та сидру у нестандартній тарі: роз’ясненні податківців.