• Посилання скопійовано

Реалізація алкоголю при наданні кейтерингових послуг: чи буде акцизний податок?

Як визначається сума акцизного податку у випадку продажу набору, до якого входять як підакцизні, так і не підакцизні товари. Чи будуть сплачувати акцизний податок особи, що реалізують алкоголь під час надання кейтерингових послуг? Консультує ДФСУ

Реалізація алкоголю при наданні кейтерингових послуг: чи буде акцизний податок?

Коментар до ІПК від 06.11.2018 р. №4709/6/99-99-15-03-03-15/ІПК

Кейтерингові послуги  з реалізацією алкоголю

ДФСУ наводить визначення (щоправда, з мережі Інтернет), що кейтеринг - це галузь громадського харчування, пов’язана з наданням послуг на віддалених точках, що включає всі підприємства і служби, що надають підрядні послуги з організації харчування співробітників компаній і приватних осіб у приміщенні і на виїзному обслуговуванні, а також здійснюють обслуговування заходів різного призначення і роздрібний продаж готової кулінарної продукції.

Але так вже сталося, що часто там, де є харчування, є і продаж або ж розлив алкогольних напоїв.  Що, як це також здійснює кейтерингова служба?

Податківці наполягають на застосовуванні в цьому випадку загальних норм ПКУ:

  1. об’єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп. 213.1.9 ПКУ);
  2. реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів - це продаж пива, алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування (абзац третій пп. 14.1.212 ПКУ).

Тож, якщо такий продаж та розлив відбувається за кошти тим фізособам, яких обслуговують – без варіантів, це операція, яка призводить до сплати акцизного податку. 

Та навіть якщо окремого розрахунку за такий алкоголь з фізособами не відбувається, при наданні послуг з організації заходів служба кейтерингу включає вартість алкогольних напоїв до собівартості послуги, то і при цьому відбувається реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. А базою оподаткування акцизним податком при цьому буде вартість реалізованих при наданні послуг підакцизних товарів (пп. 214.1.4 ПКУ). Тобто, по суті, їх собівартість.

 

Постачання набору, у якому є підакцизний товар

Зазначені вище норми, як виявилось, діють і у випадку, якщо СГ здійснює операції з реалізації кінцевим споживачам наборів, до складу яких входять одночасно і підакцизні, і непідакцизні товари.

За такими операціями об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп. 213.1.9 ПКУ).

Таким чином, можна зробити висновок, що оподатковуватися акцизним податком буде не вся вартість набору, а лише вартість підакцизних товарів, які входять до такого набору. І оскільки окремо ціна таких підакцизних товарів у документах на їх реалізацію не виділяється, то базою оподаткування буде їхня собівартість

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»