• Посилання скопійовано

Чи буде транспорт із пальним у баку акцизним складом?

Чи буде транспортний засіб із пальним у баку акцизним складом (пересувним)? Розглянемо роз’яснення податківців

Чи буде транспорт із пальним у баку акцизним складом?

Акцизний склад - це приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального (пп. "б" пп. 14.1.6 ПКУ).

Своєю чергою, акцизний склад пересувний - це транспортний засіб (автомобільний, залізничний, морський, річковий, повітряний, магістральний трубопровід), на якому переміщується та/або зберігається пальне на митній території України (пп. 14.1.61 ПКУ).

Водночас згідно з пп. «г» п. 14.1.6 ПКУ не є акцизним складом паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або технічному обладнанні, пристрої.

Відповідно до цього ДФСУ у консультації ІПК від 25.06.2019 р. №2900/6/99-99-12-02-02-15/ІПК зазначає, що транспортний засіб (зокрема, буксир), у якого пальне знаходиться тільки у паливному баку та використовується виключно для роботи двигуна транспортного засобу (буксира), не є акцизним складом (у розумінні ПКУ) або акцизним складом пересувним (у розумінні пп. 14.1.61 ПКУ).

При цьому податківці наводять визначення, що є таким паливним баком - ємність для зберігання запасу рідкого палива (бензин, гас, дизельне паливо) безпосередньо на борту транспортного засобу або технічного пристрою, який отримує енергію від рідкопаливного двигуна внутрішнього згорання.

Тобто паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі (буксирі), з якого пальне потрапляє у двигун та використовується виключно для роботи двигуна, не є акцизним складом (акцизним складом пересувним). І таку ємність (як і сам транспортний засіб) реєструвати як акцизний склад не потрібно.

***

Читайте також: 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»