• Посилання скопійовано

Як змінити дані щодо зареєстрованих акцизних складів: консультує ДПСУ

На підставі Заяви, що подається для реєстрації особи як платника акцизного податку, здійснюється одночасно реєстрація акцизних складів такого платника. Та ж сама форма Заяви використовується і для зміни таких даних

Як змінити дані щодо зареєстрованих акцизних складів: консультує ДПСУ

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків розповідає, що згідно з пп. 212.3.4 ПКУ особи, які здійснюватимуть реалізацію пального або спирту етилового, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, постійних представництв, місцем проживання фізичних осіб - підприємців до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового.

Платники акцизного податку – розпорядники акцизних складів зобов’язані зареєструвати усі акцизні склади у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового згідно з пп. «б» пп. 230.1.1 ПКУ.

Відповідно до п. 6 Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженого постановою КМУ від 24.04.2019 №408, реєстрація платника акцизного податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочих дні до початку ввезення на митну територію України або до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 27.11.2020 №729.

На підставі Заяви, що подається для реєстрації особи як платника акцизного податку, здійснюється одночасно реєстрація акцизних складів такого платника.

У такому випадку у Заяві зазначається інформація про всі наявні у розпорядника акцизного складу та введені в експлуатацію акцизні склади із зазначенням коду адміністративно-територіальної одиниці, де знаходиться акцизний склад згідно з п’ятим (за наявності) або четвертим рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 №290.

Заява складається та подається до контролюючого органу за основним місцем обліку особи як платника податків з використанням засобів електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Щодо кожного акцизного складу в заяві зазначається ідентифікатор об’єкта оподаткування, про який надіслано повідомлення до контролюючого органу відповідно до вимог п. 63.3 ПКУ.

У разі введення в експлуатацію нових акцизних складів після реєстрації особи як платника акцизного податку платник акцизного податку – розпорядник акцизного складу подає заяву з відміткою про реєстрацію акцизного(их) складу(ів) та зазначає в ній дані про ті акцизні склади, які підлягають реєстрації.

Для внесення змін до даних про акцизні склади, анулювання реєстрації акцизних складів, усунення розбіжностей або помилок у записах реєстру платників акцизного податку щодо акцизних складів платник акцизного податку, керуючись п. 11 Порядку №408, подає заяву з відміткою про зміни або про анулювання реєстрації акцизного(их) складу(ів) відповідно. Заява надсилається до контролюючого органу та приймається у порядку, встановленому для реєстрації.

У разі введення нового(их) акцизного(их) складу(ів) в експлуатацію

– у розд. 2 «Дія та вид діяльності» (далі – Розділ 2) проставляється позначка «Реєстрація акцизного(их) складу(ів)» та позначка для відповідного виду діяльності – «Реалізація пального» або «Реалізація спирту етилового»;

– у розд. 5 «Відомості про акцизні склади» (далі – Розділ 5) зазначається інформація про ті акцизні склади, що введені в експлуатацію після реєстрації особи платником акцизного податку і підлягають реєстрації;

– графи 7 – 11 (інформація про документ, що підтверджує право власності чи користування приміщенням та/або територією, що належить до акцизного складу) Розділу 5 заповнюються лише у разі подання заяви із позначкою «Реєстрація акцизного складу» з обраним видом діяльності «Реалізація пального».

У разі зміни відомостей про акцизний(і) склад(и)

– у Розділі 2 проставляється позначка «Зміни відомостей про акцизний(і) склад(и)» та позначка для відповідного виду діяльності – «Реалізація пального» або «Реалізація спирту етилового»;

– у графі 3 Розділу 5 зазначається інформація про акцизний(і) склад(и), відомості щодо яких підлягають зміні, його(їх) уніфікований номер, що був присвоєний акцизному(им) складу(ам) засобами СЕАР та СЕ під час реєстрації;

У разі анулювання реєстрації акцизного(их) складу(ів):

– у Розділі 2 проставляється позначка «Анулювання реєстрації акцизного(их) складу(ів)» та позначка щодо відповідного виду діяльності – «Реалізація пального» або «Реалізація спирту етилового»;

– у Розділі 5 зазначаються дані щодо того (тих) акцизного(их) складу(ів) з відповідним уніфікованим номером, присвоєним йому(їм) засобами СЕАРП та СЕ, реєстрація якого(их) підлягає анулюванню.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»