Для чого потрібні норми виробничих втрат підакцизних товарів?
Відповідно до пп. 213.1.6 ПКУ об’єктом оподаткування акцизним податком, зокрема, є обсяги та вартість втрачених підакцизних товарів (продукції), крім випадків, передбачених п. 216.3 ПКУ. Тобто у загальному порядку на обсяги та вартість втрачених підакцизних товарів потрібно нараховувати акциз. Наприклад, було виявлено нестачу підакцизної продукції, яка не підпадає під винятки у п. 216.3 ПКУ (приміром, нестача сталася з вини працівника тощо), і на таку нестачу нараховується акциз.
Коротко нагадаємо випадки, коли акциз на втрачені товари не нараховується згідно з п. 216.3 ПКУ:
- платник документально зафіксував ці втрати та надав контролерам необхідні докази того, що підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок форс-мажорних обставин і його використання є неможливим;
- підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару (продукції) чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом. Ця вимога застосовується у разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат, які затверджуються Кабміном;
- підакцизний товар (продукцію) примусово відчужено або вилучено для потреб держави, передано ЗСУ та іншим отримувачам, зазначеним у пп. «в» п. 216.3 ПКУ, надано як гуманітарну допомогу.
Нас зараз цікавить другий пункт, завдяки якому можна не нараховувати акциз на втрачені підакцизні товари, якщо ці втрати зумовлені природним результатом. Але є ще одна умова: норми таких втрат мають бути затверджені Кабміном. Як правило, на кожен вид підакцизних товарів норми природних втрат затверджуються окремими постановами. У цій аналітиці ми розглянемо норми втрат сировини та готової продукції на виробництві алкогольних напоїв.
Норми виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і норм втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв були затверджені 22.11.2022 р. постановою Кабміну №1310 (далі – Норми №1310). Своєю постановою від 18.07.2024 р. №829 Кабмін вніс зміни до Норм №1310, які набрали чинності з 24 липня 2024 р.
Ці зміни можна умовно поділити на дві групи:
- зміна назви Норм №1310, деяких формулювань та інші зміни у тексті;
- доповнення Норм №1310 новими нормами природних втрат. У старій редакції Норм було 24 розділи, а у новій – вже 41.
Зміни у формулюваннях та примітках до розділів Норм №1310
Змінено назву Норм №1310: тепер це Норми виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видів алкогольних напоїв. Зміна назви пов’язана з тим, що додали нові норми.
Слова «коньячний спирт» в усіх відмінках і формах числа замінено словами «спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)» у відповідному відмінку і числі. Це поширює дію норм не тільки на коньячний спирт, а й на зазначені спиртові дистиляти.
Замість «коньяку» у Нормах №1310 тепер йдеться про «коньяк України та алкогольні напої виноградного походження».
У розділах 14, 15, 16 Норм №1310 встановлено норми втрат:
- соків, виноматеріалів, вин під час зберігання та витримки у різних типах приміщень та надворі;
- виноматеріалів під час виробництва мадери і портвейну, пов’язаних з витримкою виноматеріалів на відкритих майданчиках та у соляріях у бочках місткістю до 120 дал;
- виноматеріалів під час хересування виноматеріалів плівковим методом, –
для цих норм змінили одиницю виміру норми втрат – тепер втрати рахуються у відсотках об’єму на рік.
Також замінено примітку до цих розділів – тепер вона звучить так: «Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягідних та медових виноматеріалів, соків та вин за нормами втрат здійснюється в декалітрах. Об’єм виноробної продукції визначається в його перерахунку за температури 20ºС». Попередній варіант приміток до розділів 14 – 16 не відповідав їх змісту.
Таку саму заміну редакцій зробили і в примітках до розділів 17, 20, 21, 22 та 23.
Нові норми природних втрат
Друга група змін – це нові норми природних втрат, яких не було у попередній редакції Норм №1310.
Розділ 7 «Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, під час виробництва дистилятів, отриманих шляхом дистиляції виноматеріалів» доповнено однією позицією – при відборі головної фракції спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) під час дистиляції виноматеріалів норма втрат спирту – 3 % від 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься у виноматеріалах.
У розділі 17 «Норми втрат соків, виноматеріалів, вин під час переливання, перемішування, фільтрації, термічної обробки» додано дві нові позиції – для термічної обробки теплом у потоці від 20 діб та для термічної обробки із витримкою на контактному матеріалі.
У новій редакції викладено розділ 19 «Норми втрат готової продукції під час розливу коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження, вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів), вин, насичених діоксидом вуглецю». Зокрема, змін зазнали формулювання виробничих процесів, назви продукції та градація об’єму пляшок і тари, у яку розливається продукція.
Додано сімнадцять нових розділів, які отримали номери з 25 по 41. Тепер набагато більше виробничих процесів та алкогольної продукції мають затверджені норми природних втрат.