• Посилання скопійовано

Зміни в порядку розрахунку акцизного податку для виробників спирту: альтернативний законопроєкт

Законопроєктом №12038-1 уточнюється, що госпсуб’єкти, які отримали ліцензії на право виробництва спирту етилового або біоетанолу, зобов’язані до початку провадження діяльності надати ДПС розрахунок максимальної продуктивності обладнання

Зміни в порядку розрахунку акцизного податку для виробників спирту: альтернативний законопроєкт

2 жовтня 2024 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №12038-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування акцизним податком спирту етилового та біоетанолу". Його авторами є Д. Гетманцев і Ю. Тимошенко.

Як зазначено у пояснювальній записці, розроблений він з метою уточнення запропонованого проєктом Закону №12038 (про нього ми писали тут) порядку розрахунку гарантованого податкового зобов’язання з акцизного податку та забезпечення повноти сплати акцизного податку виробниками спирту етилового, біоетанолу за гарантованим податковим зобовязанням з урахуванням умов оподаткування за операціями, які відбуваються протягом податкового (звітного) періоду.

Законопроєктом, зокрема, пропонується для виробників спирту етилового та біоетанолу визначати податкові зобов’язання з акцизного податку з урахуванням гарантованого податкового зобов’язання з акцизного податку, під яким розуміється величина податкового зобов’язання з акцизного податку, розрахована виходячи з максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу.

Також передбачено порядок визначення максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу та порядок обчислення гарантованого податкового зобов’язання з акцизного податку.

Уточнюється, що суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва спирту етилового або на право виробництва біоетанолу, зобов’язані до початку провадження своєї діяльності надати ДПС розрахунок максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу за формою, передбаченою Порядком визначення максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу, затвердженим КМУ.

У разі зміни максимальної продуктивності цього обладнання такі суб’єкти господарювання зобов’язані надати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, оновлений розрахунок протягом 30 календарних днів з дня таких змін.

Також доповнено підстави для прийняття органом ліцензування рішення про припинення дії ліцензії на право провадження відповідного виду господарської діяльності. Ними також зможуть бути:

  • ненадання/несвоєчасне надання ДПС розрахунку про максимальну продуктивність обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу в тому числі у разі зміні такої максимальної продуктивності;
  • ненарахування та/або несплата суб’єктом господарювання, який отримав ліцензію на право виробництва спирту етилового або на право виробництва біоетанолу податкового зобов’язання з акцизного податку за податковий (звітний) період, визначеного з урахуванням гарантованого податкового зобов’язання з акцизного податку, у визначений ПКУ строк.

У разі припинення дії ліцензії на право виробництва спирту етилового або на право виробництва біоетанолу з цих підстав суб’єкт господарювання може подати заяву про отримання нової ліцензії на право провадження таких видів діяльності не раніше ніж через 365 днів з дати прийняття органом ліцензування такого рішення про припинення дії ліцензії.

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з першого числа четвертого місяця за місяцем його опублікування.

При цьому першим податковим (звітним) періодом, за який розраховується гарантоване податкове зобов’язання з акцизного податку, буде календарний місяць, наступний за місяцем введення в дію цього Закону.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»