• Посилання скопійовано

Новації щодо застосування акцизних електронних документів

Які вимоги запроваджено для складання і застосування акцизних електронних документів, яка їхня форма та який порядок розрахунку сум акцизного податку очікує на госпсуб’єктів, розглянемо у цій статті

Новації щодо застосування акцизних електронних документів

18.06.2024 Верховна Рада прийняла Закон України №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон №3817-IX).

Серед новацій, запроваджених цим законом, є збільшення електронних документів, які складатимуться щодо підакцизних товарів, які маркуються електронними акцизними марками, з метою ведення Реєстрів щодо таких товарів. 

Нововведення стосовно використання акцизних електронних документів наберуть чинності з 01.01.2026, тож госпсуб’єкти мають час підготуватися та ретельно їх вивчити.

Почнемо аналіз з нової термінології (визначень). 

 

Визначення термінів

Підпункт 1 ст. 1 Закону №3817-IX визначає:

  • акцизний електронний документ (далі – АЕД) – електронний документ, що складається економічним оператором за допомогою програмних засобів Електронної системи у порядку, визначеному цим Законом, для забезпечення електронної простежуваності обігу таких товарів (продукції);
  • економічний оператор – суб’єкт господарювання, що здійснює виробництво на митній території України та/або ввезення на митну територію України, та/або оптову та/або роздрібну торгівлю товарами (продукцією), що підлягають маркуванню графічними елементами електронних марок акцизного податку;
  • Електронна система обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах (Електронна система), – інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує формування електронних марок акцизного податку, обробку та зберігання інформації про товари (продукцію), марковані графічними елементами електронних марок акцизного податку, а також взаємодію програмними засобами між державними органами, юридичними або фізичними особами, у тому числі фізичними особами – підприємцями, з метою забезпечення електронної простежуваності обігу таких товарів (продукції).

 

У яких випадках складається АЕД

Пунктом 1 ст. 60 Закону №3817-IX передбачено складання АЕД економічним оператором за допомогою програмних засобів Електронної системи на кожному етапі переміщення товарів (продукції), маркованих графічними елементами електронних марок акцизного податку від виробника/імпортера/суб’єкта господарювання оптової або роздрібної торгівлі до іншого суб’єкта господарювання – економічного оператора:

  • у разі переміщення для зберігання на об’єкті іншого економічного оператора;
  • повернення зі зберігання з об’єкта іншого економічного оператора;
  • реалізації товару (продукції) з фактичним переміщенням з місця зберігання іншого економічного оператора;
  • товарів (продукції), маркованих графічними елементами електронних марок акцизного податку, продавцю таких товарів (продукції), у тому числі для усунення виявлених недоліків товарів (продукції).

Датою складення АЕД є дата відвантаження таких товарів (продукції), у тому числі між об’єктами одного економічного оператора.

Будь-яке переміщення товарів (продукції), що підлягають маркуванню графічними елементами електронних марок акцизного податку, без складення АЕД забороняється, крім випадків:

  • переміщення товарів (продукції) між власними об’єктами зберігання/реалізації, за умови що такі об’єкти розміщені за однією адресою;
  • продажу товарів (продукції), що підлягають маркуванню графічними елементами електронних марок акцизного податку, кінцевому споживачу (у тому числі суб’єкту господарювання, який не є економічним оператором);
  • використання економічним оператором товарів (продукції), що підлягають маркуванню графічними елементами електронних марок акцизного податку, для власних потреб або втрати (знищення, крадіжки) таких товарів (продукції), у тому числі внаслідок дії обставин непереборної сили.

 

Як складається АЕД

Економічний оператор за допомогою програмних засобів Електронної системи ініціює складання АЕД шляхом внесення до Електронної системи інформації про унікальні ідентифікатори електронних марок акцизного податку та/або унікальні групові ідентифікатори, про власника/відвантажувача та покупця/отримувача таких товарів (продукції).

Інші дані, визначені цією статтею, вносяться до АЕД автоматично на підставі даних Електронної системи про сформовані електронні марки акцизного податку та/або унікальні групові ідентифікатори.

АЕД складатимуться за формою та в порядку, що затверджені Кабінетом Міністрів України. До 2026 року ще є час, а коли ця форма з’явиться, ми про це обов’язково повідомимо. 

АЕД вважається складеним після накладення на нього КЕП продавця/постачальника товарів (продукції) або його уповноваженого представника.

АЕД також вважається складеним у випадках складання у паперовій формі при порушеннях у роботі Електронної системи або роботі економічного оператора, передбачених ч. 8 ст. 56 Закону №3817-IX.

АЕД може бути складений економічним оператором виключно на активовані електронні марки акцизного податку.

Складений та підписаний за допомогою програмних засобів Електронної системи АЕД автоматично надсилається покупцю/отримувачу товарів (продукції), а в разі повернення покупцем/отримувачем таких товарів (продукції), у тому числі для усунення виявлених недоліків товарів (продукції), – продавцю/постачальнику таких товарів (продукції).

На дату отримання товарів (продукції), маркованих графічними елементами електронних марок акцизного податку, покупцем/отримувачем дані АЕД перевіряються ним шляхом зчитування (сканування) графічних елементів електронних марок акцизного податку або унікальних групових ідентифікаторів, нанесених на такі товари (продукцію), та підтверджуються ним шляхом накладення на такий АЕД КЕП покупця/отримувача або його уповноваженого представника.

 

Якщо АЕД складено із помилками

У разі виявлення покупцем/ отримувачем розбіжностей між даними АЕД та фактично отриманими товарами (продукцією) він не пізніше наступного робочого дня за днем виявлення такого факту зобов’язаний поінформувати про це продавця/постачальника за допомогою програмних засобів Електронної системи шляхом складення одного з таких повідомлень:

  • про невідповідність даних АЕД для внесення продавцем/постачальником відповідних змін до АЕД;
  • про невідповідність отриманих товарів (продукції) для подальшого повернення таких товарів (продукції), щодо яких виявлено розбіжності з АЕД, продавцю/постачальнику.

До дати внесення відповідних змін продавцем/постачальником до АЕД отриманий товар (продукція) не може бути переданий/реалізований іншим суб’єктам господарювання або реалізований кінцевим споживачам (крім випадків отримання товарів (продукції), маркованих графічними елементами електронних марок акцизного податку, унікальні ідентифікатори яких зазначені в АЕД, та у не більшій кількості, ніж зазначено в АЕД).

У разі виявлення покупцем/отримувачем невідповідності отриманих товарів (продукції) або недоліків в отриманих товарах (продукції) він не пізніше наступного робочого дня за днем виявлення таких фактів за допомогою програмних засобів Електронної системи складає повідомлення про виявлені невідповідності/недоліки. У такому разі покупець/отримувач зобов’язаний повернути такі товари (продукцію) продавцю/постачальнику та на дату такого повернення за допомогою програмних засобів Електронної системи скласти АЕД з ознакою «повернення товару (продукції)» або «повернення товару (продукції) для усунення недоліків», до якого в обов’язковому порядку додаються скан-копії документів, що підтверджують виявлені невідповідності/недоліки товарів (продукції).

У разі неможливості внесення продавцем/постачальником змін до АЕД такий АЕД анулюється постачальником/продавцем. 

 

АЕД при відповідальному зберіганні товарів

У разі переміщення товарів (продукції) за договором зберігання на місце зберігання, яке належить до об’єктів іншого економічного оператора, економічний оператор – поклажодавець на дату відвантаження (відпуску) товарів (продукції), маркованих графічними елементами електронних марок акцизного податку, за допомогою програмних засобів Електронної системи складає АЕД з ознакою «товари (продукція) на зберігання».

 

АЕД на повернення товарів

У разі повернення покупцем/отримувачем товарів (продукції) продавцю/постачальнику з будь-яких інших причин, ніж для усунення виявлених недоліків, покупець/отримувач на дату повернення товарів (продукції) за допомогою програмних засобів Електронної системи складає АЕД з ознакою «повернення товару (продукції)», а в разі повернення товарів (продукції) зберігачем за договором зберігання поклажодавцю – з ознакою «повернення товару (продукції) із зберігання».

 

Обов’язкові реквізити АЕД

Згідно з п. 2 ст. 60 Закону №3817-IX, АЕД обов’язково повинен мати такі реквізити:

– порядковий номер АЕД;

– дата складення АЕД;

– повне або скорочене найменування юрособи (його постійного представництва) або прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) ФОПа – продавця/постачальника та покупця/отримувача товарів (продукції), що підлягають маркуванню графічними елементами електронних марок акцизного податку;

– податкові номери платників податку (продавця/постачальника та покупця/отримувача): 

  • для юрособи – код згідно з ЄДРПОУ;
  • для постійного представництва – податковий номер;
  • для ФОПа – реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та/або номер паспорта; 

– місцезнаходження товарів (продукції) на дату відвантаження економічним оператором.

Якщо місце зберігання, куди переміщуються товари (продукція) належить до об’єктів іншого економічного оператора, графа «місцезнаходження товару (продукції)» заповнюється поклажодавцем з ознакою «товар (продукція) на зберігання».

Якщо місце зберігання не належить до об’єктів економічного оператора – поклажодавця, графа «місцезнаходження товару (продукції)» заповнюється зберігачем з ознакою «повернення товару (продукції) із зберігання»; 

– номенклатура товарів (продукції) із зазначенням їх кількості, перелік електронних марок акцизного податку (у разі необхідності – з ознакою щодо реалізації товарів (продукції), маркованих графічними елементами електронних марок акцизного податку, через РРО/ПРРО суб’єкту господарювання – економічному оператору) та/або перелік унікальних групових ідентифікаторів (у разі створення унікального групового ідентифікатора), що входять у групову (транспортну) упаковку.

Якщо товари (продукція) переміщуються між об’єктами одного госпсуб’єкта, то в АЕД можуть не зазначатися перелік електронних марок акцизного податку та перелік унікальних групових ідентифікаторів. У такому разі номенклатура товарів (продукції) із зазначенням їх кількості заповнюється суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі за допомогою програмних засобів Електронної системи з обов’язковим зазначенням штрихкодів одиничних упаковок товарів (продукції) та їх кількості. У такому разі облік товарів (продукції) в Електронній системі здійснюється на таких об’єктах економічного оператора на підставі штрихкодів товарів (продукції). Для економічних операторів, які мають право здійснювати оптову і роздрібну торгівлю підакцизними товарами (продукцією), таке право поширюється лише на операції з переміщення товарів (продукції), маркованих графічними елементами електронних марок акцизного податку, між власними об’єктами такого економічного оператора; 

– відомості про дату отримання/повернення товарів (продукції), маркованих графічними елементами електронних марок акцизного податку, покупцем/отримувачем.

Постановою КМУ від 04.10.2024 №1137 (далі – Постанова №1137) затверджено Порядок розрахунку сум акцизного податку, які повинні бути сплачені економічними операторами – виробниками/імпортерами за сформовані унікальні ідентифікатори. Він визначає механізм розрахунку сум акцизного податку, які повинні бути сплачені виробниками/імпортерами алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, за сформовані Електронною системою обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, унікальні ідентифікатори, а також унікальні ідентифікатори, сформовані відповідно до нормативних актів ЄС з питань, що стосуються створення та забезпечення функціонування системи відстеження тютюнових виробів, виготовлених у державах – членах ЄС, інформація та додаткові дані про які внесені імпортерами таких тютюнових виробів до Електронної системи. Встановлено, що зазначений розрахунок здійснюється в автоматичному режимі програмними засобами Електронної системи.

Постановою КМУ від 04.10.2024 №1144 затверджено Порядок складення акцизного електронного документа та форми такого документа. Ним визначено:

  • відомості, які зазначаються в АЕД; 
  • особливості його заповнення; коди операцій, які супроводжуються складенням АЕД, та порядок заповнення документа залежно від обраного коду операції; 
  • процедуру внесення змін (коригування) до АЕД у разі виявлення невідповідності даних документа чи невідповідності товару (продукції); 
  • процедуру інформування економічного оператора продавця/постачальника про виявлені невідповідності даних акцизного електронного документа чи товарів (продукції), зазначених у документі, шляхом надсилання відповідних повідомлень; 
  • випадки анулювання АЕД; 
  • процедуру складання акцизного електронного документа у режимі офлайн із застосуванням програмних рішень, наданих власником (держателем) Електронної системи обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Автор: Брік Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь