• Посилання скопійовано

Податок за землі, оформлені на підприємців, сплачується так само, як і за землі юросіб

Лист ДПС України від 06.03.2012 р. №6535/7/17-3217 «Про плату за землю з фізичних осіб»

Питанню плати за землю завжди приділялось багато уваги, особливо коли йшлося про фізосіб-СПД. Положення ПКУ, які фактично мали би встановити єдиний підхід до оподаткування земельних ділянок, додали цьому питанню ще більше неоднозначності...

Нагадаємо, що згідно зі ст. 269 ПКУ платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

З юрособами наразі питання є більш-менш зрозумілим. Щодо фізосіб, то для них ПКУ встановив особливий порядок — нараховують фізособам суми податку органи ДПС, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку (п. 286.5 ПКУ).

Але деякі фізособи з тривалим досвідом підприємницької діяльності мають у наявності державні акти на земельні ділянки, які оформлені не на фізосіб, а саме на фізосіб-СПД.

І от цього факту в положеннях ПКУ не враховано.

ДПС України вже вкотре повторює свою позицію з приводу оподаткування земельних ділянок, які перебувають у власності саме підприємців, — лист ДПСУ від 02.03.2011 р. №5909/7/17-0317 (http://news.dtkt.com.ua/show/ukr/article/9078.html) та від 17.05.2011 р. №13724/7/17-0317 (http://news.dtkt.com.ua/show/ukr/article/11389.html).

Але ось у листі від 06.03.2012 р. №6535/7/17-3217 ДПСУ дещо розділила у часі можливість застосування пільги з плати за землі, які використовуються підприємцями для здійснення підприємницької діяльності, з огляду на обрану ними систему оподаткування.

Так, згідно з п. 5 Указу Президента України від 19.01.99 р. №32/99 «Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення» (далі — Указ №32/99), покупцями земельних ділянок несільськогосподарського призначення можуть бути, зокрема, громадяни України — суб’єкти підприємницької діяльності. Але з підписанням Указу Президента України від 20.07.2007 р. №650/2007 цей Указ втратив чинність.

Отже, з урахуванням положень ПКУ, ДПС України доходить таких висновків:

1) якщо державний акт на право власності за земельну ділянку, наданий у порядку, встановленому чинним законодавством (з 19.01.99 р. до 20.07.2007 р. і відповідно до договору купівлі-продажу земельної ділянки в зазначений термін), оформлено на фізособу-підприємця, і сам підприємець використовує земельну ділянку, надану для здійснення підприємницької діяльності, то тільки такий підприємець (платник єдиного податку)звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку;

2) якщо державний акт на право власності за земельну ділянку, наданий у порядку, встановленому чинним законодавством (з 19.01.99 р. до 20.07.2007 р. і відповідно до договору купівлі-продажу земельної ділянки у зазначений термін), оформлено на фізособу-підприємця, який знаходиться на загальній системі оподаткування, то такий підприємець подає органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки Податкову декларацію з плати за землю і сплачує земельний податок щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця;

3) якщо державний акт на право власності за земельну ділянку оформлено на фізособу, то нараховують суми податку органи ДПС, які видають податкові повідомлення-рішення платникові до 1 липня поточного року, а платник сплачує земельний податок протягом 60 днів з дня вручення зазначеного повідомлення-рішення.

Водночас для тих, хто придбав землю як підприємець після 20.07.2007 р., питання оподаткування земель, які використовуються для підприємницької діяльності, й далі залишається відкритим...

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь