• Посилання скопійовано

Плата за землю під житловим будинком сплачується співвласниками пропорційно до частки кожного

Лист ДПС України від 13.03.2012 р. №7188/7/17-3217 «Про плату за землю з фізичних осіб»

Питання сплати земельного податку є не менш складним й щодо земельних ділянок, які перебувають у власності кількох осіб (спільна часткова чи спільна сумісна власність).

Земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність). Суб’єктами права спільної власності на землю можуть бути громадяни та юридичні особи (ст. 86 ЗКУ).

Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюються за згодою всіх співвласників згідно з договором, а у разі недосягнення згоди — у судовому порядку (ст. 88 ЗКУ).

Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою спільної сумісної власності здійснюються за договором або законом (ст. 89 ЗКУ).

Якщо йдеться про житловий будинок, то у разі набуття права власності на нього кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

ДПС України звертає увагу, що оподаткування таких земельних ділянок здійснюється з урахуванням приписів п. 286.6 ПКУ, а саме: за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що перебуває в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

Тому співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов’язаний сплачувати земельний податок пропорційно тій частині площі будівлі, що перебуває в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь