• Посилання скопійовано

Пільги в оподаткуванні для підприємств легкої промисловості

Підприємство легкої промисловості (власник давальницької сировини) передає сировину для виробництва готової продукції іншому суб’єкту господарської діяльності (виробнику). Після виробництва готової продукції виробник передає її замовнику для подальшої реалізації. Хто в цьому випадку має право застосовувати пільгу з податку на прибуток?

Згідно з абзацом «б» п. 17 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ тимчасово, строком на 10 років, починаючи з 01.01.2011 р. звільняється від оподаткування прибуток, отриманий від основної діяльності підприємствами легкої промисловості (групи 17 — 19 КВЕД ДК 009:2005), крім підприємств, які виробляють продукцію на давальницькій сировині.

Водночас п. 21 цього підрозділу встановлено, що пункти 15 — 19 застосовуються з урахуванням вимог, зазначених у цьому пункті.

Відповідно до пп. 14.1.41 ст. 14 ПКУ давальницька сировина — сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю одного суб’єкта господарської діяльності (замовника) і передаються іншому суб’єкту господарської діяльності (виробнику) для виробництва готової продукції з подальшим переданням або поверненням такої продукції чи її частини їх власнику або за його дорученням іншій особі.

Підпунктом 3.1 п. 3 розділу 3 КВЕД ДК 009:2005 визначено, що замовники — це одиниці, які продають від власного імені товари або послуги, але замовляють їх виготовлення третім особам. Ці одиниці класифікують у секції G «Торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку», за винятком випадків, коли вони є власниками давальницької сировини, розробки чи торгової марки та беруть на себе ризик, пов’язаний із виробництвом. У цьому випадку замовників класифікують так, немовби вони самі виробляють цю продукцію (а саме: у промисловості чи у сфері послуг).

Тобто це означає, що з метою оподаткування підприємство, яке передає сировину для виготовлення готової продукції іншому виробнику, розглядається як виробник.

Таким чином, якщо платник податку на прибуток — замовник, який є підприємством легкої промисловості (основний вид діяльності — групи 17 — 19 КВЕД ДК 009:2005), передає сировину іншому суб’єкту господарської діяльності — виробнику для виробництва готової продукції з подальшим переданням або поверненням такої продукції чи її частини їх власнику, то прибуток, отриманий від основної діяльності такого платника, звільняється від оподаткування з урахуванням п. 21 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.

«Вісник податкової служби України» від 27.04.2012, №16

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»